Na aerodrom Nikola Tesla dopremljena medicinska oprema iz Kine, let i većinu opreme finansirala EU
18.04.2020 | 12:16h ► 14:25h Beograd

Na aerodrom Nikola Tesla dopremljena medicinska oprema iz Kine, let i većinu opreme finansirala EU

Na aerodrom Nikola Tesla dopremljena medicinska oprema iz Kine, let i većinu opreme finansirala EU Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Uz podršku Evropske unije (EU), danas je u Beograd sleteo još jedan avion sa medicinskom opremom potrebnom za borbu protiv pandemije koronavirusa - ovoga puta sa 800.000 zaštitnih medicinskih maski koje će biti dostavljene zdravstvenim ustanovama širom zemlje, saopštila je Vlada Srbije.


EU je finansirala kako kupovinu ove medicinske opreme, tako i njen transport do Srbije. Maske, namenjene zaštiti medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama, biće dostavljene kao deo celokupne pomoći EU Srbiji u borbi protiv pandemije.

"Velika zahvalnost ambasadoru Semu Fabriciju, Delegaciji Evropske unije u Srbiji, celoj EU, našim partnerima iz zemalja članica Evropske unije koje su donirale novac, ne samo za ovaj let, već i za veliki deo medicinske opreme na ovom letu", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, u ovom paketu pomoći su i beskontaktni toplomeri.

"Na ovom letu se takođe nalaze i zaštitna odela, medicinski skafanderi – nešto malo manje od 200.000 skafandera, koje smo mi kupili sami iz budžeta Republike Srbije, za naše zdravstvene radnike, ali i ljude iz gerontoloških centara. Partneri iz EU, bez obzira na to što se i same države članice suočavaju sa velikim izazovima u ovoj borbi, opredelili su značajna sredstva i značajnu pomoć", rekla je premijerka.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator rekla je da je od novca EU koji su Fabrici i ona sporazumom prenamenili iz IPA fondova za Srbiju nedugo nakon eskalacije epidemije, odmah je sa implementacionim partnerom UNOPS-om počelo da se radi na nabavci medicinske opreme.

Prema njenim rečima, kupljeni su respiratori, monitori za intenzivnu negu, testovi, trijažni kontejneri, maske.

"EU i mi aktivno sarađujemo na delotvornoj kontroli epidemije, kao što ćemo i društveno-ekonomski oporavak lakše pripremiti uz podršku EU", rekla je Jadranka Joksimović

Ovog vikenda Srbija slavi Uskrs, stoga posebno u ovom duhu, želim da naglasim da je solidarnost i zajedničko delovanje ono što će nas sve zajedno izvući iz ovih teških vremena, rekao je Fabrici.

U narednim danima stići će i dodatna medicinska oprema, poput respiratora, testova i monitora intenzivne nege. Zajedno sa 100 kontejnera za trijažu pacijenata, koji se postavljaju širom Srbije, EU nastavlja da pomaže Srbiji u ovom teškom trenutku, navodi se u saopštenju.

EU je 8. aprila objavila svoj globalni odgovor za borbu protiv koronavirusa sveta vredan 15,6 milijardi evra. Inicijalna podrška od 93 miliona evra izdvojena za Srbiju namenjena je za ublažavanje zdravstvenih, ekonomskih i društvenih posledica pandemije koronavirusa.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side