N1: Bivši predsednik Grocke na ročištu za paljenje kuće novinara indirektno pretio tužiocu
12.12.2019 Beograd

N1: Bivši predsednik Grocke na ročištu za paljenje kuće novinara indirektno pretio tužiocu

N1: Bivši predsednik Grocke na ročištu za paljenje kuće novinara indirektno pretio tužiocu Foto: prtscr ytb
Drugi osnovni sud u Beogradu raspisao je danas poternicu za osumnjičenim za paljenje kuće novinara iz Grocke, na ročištu na kojem se bivši predsednik te opštine Dragoljub Simonović u više navrata neprimereno izjašnjavao o oštećenom i medijima i indirektno pretio tužiocu.

Kako navodi televizija N1, sudija je raspisao poternicu za Aleksandrom Marinkovićem, koji je okrivljen da je bacio Molotovljev koktel na kuću novinara Milana Jovanovića, nakon što se ponovo nije pojavio na sudu a njegov branilac rekao da ne može danima da ga pronađe.

Sudija je razdvojio njegov predmet, pa će se protiv Marinkovića voditi zaseban postupak u odnosu na bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića i druge optužene.

N1 je javio da je u iznošenju svoje odbrane Simonović izneo niz neprimerenih uvreda i prozivki na račun oštećenog novinara, kojeg je nazvao "osobom sa psihološkim problemima", "nepismenim", zatim je rekao da on "nije nikakav novinar" već da je "frustrirani dekica bez ikakvog uticaja", a da Žig info nije nikakav medijski portal.

Za sebe je rekao da je i on pisao za stručne časopise, pa se ne smatra novinarom.

Kazao je i da je javna ličnost i da ne "može neki šmoklja da bude predsednik opštine", a da o njegovoj časti i poštenju svedoči i to što je za njega i partiju SNS "iz godine u godinu glasa sve više građana".

"Optuženi Simonović je više puta prozvao i tužioca. Naime, spočitavajući mu kako ga gleda, da li se smeje, zamerajući mu da se založio za ovaj slučaj kao da je branilac novinara Jovanovića, a ne tužilac. Istakao je i da posle ovog procesa, 'tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude i da ne radi kao javni tužilac'", dodaje se.

Govoreći o odnosu sa okrivljenim Vladimirom Mihailovićem, koji je po optužnici unajmio ljude i organizovao paljenje kuće, Simonović je rekao da je sa njim razgovarao u jednom kafiću u Grockoj i da je pristao na njegovu ponudu da porazgovara "sa onima iz Žig infa" koji loše pišu o njemu i opštini, pošto ih poznaje.

"Simonović je priznao da je obećao Mihailoviću da će pokušati da mu unapredi ženu koja radi u opštini i koja je kuma njegove ćerke, zato što, kako je rekao, smatra da je ona vredan i uspešan radnik. Međutim, Simonović negira da je tražio od Mihailovića da se Jovanoviću zapali kuća. Kaže da u Mihailovića nema toliko poverenje da bi to od njega tražio, a da, s druge strane, nema ni razloga da preti Jovanoviću", navodi se.

Simonović je upitao sudiju da li mu liči na budalu pa da tako nešto traži od čoveka u kojeg nema potpuno poverenje.

Bivši predsednik opštine je svoje izlaganje iskoristio i za uvrede na račun medija pa je tako naveo da portal Žig info radi po reketaškom principu, odnosno da piše lepo o ljudima koji im plaćaju reket.

"Sudija je više puta Simonoviću napomenuo da ga ne zanima njegovo mišljenje o medijima, već da pokušava da utvrdi njegovu krivicu. Međutim, Simonović i njegovi branioci insistriraju da on svoje izlaganje u odbrani iznese do kraja", dodaje se.

Vladimir Mihailović, koji je okrivljen da je po nalogu Simonovića podstrekivao da se organizuje paljenje kuće Jovanovića potpuno je promenio raniji iskaz i rekao da je "rešio da otkrije pravu istinu".

Mihailović je tokom suđenja rekao da mu Simonović nije tražio da zapali kuću novinara, već da je on sam hteo da mu učini da se Jovanović zaplaši, pošto je protiv njega pisao.

Kako je rekao, to je uradio da bi mu Simonović uzvratio da mu suprugu, koja je inače kuma Simonovićeve ćerke, prestanu da maltretiraju na poslu.

"Nije me zanimalo da li Jovanović protiv Simonovića piše istinu ili ne, zanimalo me je samo da učinim nešto Simonoviću da bih pomogao svojoj ženi, da joj bude bolje na poslu", rekao je Mihailović tokom odbrane.

Mihailović je i okrivio policajce koje nije želeo da imenuje, a rekao je da je reč o visokim zvaničnicima MUP-a, da su mu nudili šest meseci kućnog pritvora i povratak u policijsku službu ukoliko okrivi Simonovića.

Pošto je, kako je rekao, uvideo da od tog dogovora nema ništa, nego da učestvuju u neizvesnom suđenju, rešio je da otkrije pravu istinu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side