Muslimanski esktremisti odgovorni za napade u Oslu
22.07.2011 Oslo

Muslimanski esktremisti odgovorni za napade u Oslu

Muslimanski esktremisti odgovorni za napade u Oslu AP/Tanjug
Teroristička grupa "Pomagači globalnog džihada" preuzela je odgovornost za bombaški napad koji je danas izveden ispred zgrade vlade u centru Osla. Norveška policija je u međuvremenu uhapsila jednu osobu za koju se sumnja da je odgovorna za napade u Oslu.

Policija je saopštila da je u pucnjavi na ostrvu Utoja u blizini Osla poginulo devetoro ili desetoro ljudi, dok je u bomaškom napadu kod zgrade vlade poginulo najmanje sedam osoba.  

Jedan muslimanski ekstremista je u međuvremenu poručio putem Interneta da bombaški napad u centru Osla predstavlja "lekciju" i poruku za evropske zemlje od mudžahedina.

Prema navodima američke službe za praćenje islamističkih sajtova (SITE), ekstremista koji piše pod imenom Abu Sulejman al-Naser u poruci koju je postavio na šifrom zaštićeni forum Šumuk al-Islam naveo je da su ovi bombaški napadi "još jedna poruka koja stiže u evropske zemlje od mudžahedina".

Norveškoj, članici NATO-a, vođe Al-Kaide su do sada više puta pretile zbog njenog učešća u ratu u Avganistanu, a ova skandinavska zemlja učestvuje i u vazdušnoj kampanji u Libiji, čiji je lider Moamer Gadafi pretio da će uzvratiti napadima na Evropu.

Norveška policija je večeras potvrdila da je uhapsila napadača koji je otvorio vatru na skupu podmlatka vladajuće partije na ostrvu Utoje kod Osla i da smatra da je ta osoba povezana sa eksplozijama koje su se dogodile nekoliko sati ranije u centru norveške prestonice.

Bombaški napad u Oslu dogodio se nešto više od godinu dana pošto su tri čoveka uhapšena zbog sumnje da su povezani s Al-Kaidom i da su planirali da izvedu napade na mete u Norveškoj.

Policija, međutim, za sada nije potvrdila da li je reč o terorističkom napadu, niti ko bi mogao da stoji iza ovih eksplozija.

Smatra se da su eksplozije izazvale jedna ili dve bombe, koje su, možda, bile postavljene u automobil parkiran ispred vladinih zgrada, kao i da bi ovaj napad mogao da bude povezan sa pucnjavom koja je usledila nekoliko sati kasnije na ostrvu u blizini norveške prestonice, u kojoj je, prema medijskim izveštajima, ubijeno najmanje četvoro ljudi.

U međuvremenu, zbog smrtonosne eksplozije i pucnjave norveški premijer Jens Stoltenberg sazvao je hitan sastanak vlade.

Stoltenberg je pozvao svoje sunarodnike da ne podlegnu strahu zbog bombaškog napada u centru grada i pucnjave u omladinskom kampu.

"Važno je da ne dozvolimo da budemo uplašeni jer je cilj ove vrste nasilja da izazove strah", rekao je Stoltenbert u izjavi za norvešku televiziju NRK.

autor: MP izvor: Agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side