11.02.2019 Beograd

MUP: Završen predlog novog krivičnog dela - priprema teškog ubistva

MUP: Završen predlog novog krivičnog dela - priprema teškog ubistva Foto: PrtScn
Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Dejan Kovačević izjavio je danas da je završena izrada predloga kojim se uvodi novo krivično delo - priprema teškog ubistva i odbacio kritike da bi zbog toga u zatvoru moglo da završi na stotine građana.

Načelnik UKP-a je ocenio kao potpunu besmislicu navode da će na stotine građana završiti u pritvoru na osnovu operativnih saznanja, navodi se u saopštenju MUP-a.

"Policijski službenici postupaju isključivo u skladu sa zahtevom tužilaštva, po čijem nalogu se prikupljaju i dokazi za krivično delo. Ukoliko naš predlog bude usvojen i u slučaju pripreme teškog ubistva svi prikupljeni dokazi moraju jasno i nedvosmisleno ukazivati da se radi baš o pripremi teškog ubistva", rekao je Kovačević.

On je dodao da je dalje na sudijama da na osnovu prikupljenih dokaza odluče da li postoji osnov za pritvor i ocenio da je reč o predlogu koji će doprineti sprečavanju teških ubistava i većoj bezbednosti zemlje.

Prema njegovim rečima predstavnici MUP-a će, kao što je to ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i najavio, sa tim predlogom izaći pred interresornu radnu grupu koja se bavi izradom predloga izmena i dopuna Krivičnog zakonika.

"Očekujemo da ga u saradnji sa kolegama iz drugih profesija, sa kojima smo u ovoj grupi, razmotrimo i uvrstimo u predlog izmena Krivičnog zakonika, a zarad ostvarivanja našeg zajedničkog cilja - suzbijanja kriminala i veće bezbednosti naše zemlje", rekao je Kovačević.

On je kazao da su policijski službenici sa dugogodišnjim iskustvom, nakon analize efekata rada i mogućih preventivnih mera koje bi doprinele sprečavanju krivičnih dela na teritoriji Srbije, izradili predlog za uvođenje novog krivičnog dela pripremanje krivičnog dela teško ubistvo.

"Ukoliko se prikupe dokazi koji ukazuju da su određeno lice ili kriminalna grupa pripremali ovo krivično delo, ista treba da budu oštrije kažnjena nego što je to sada slučaj", rekao je Kovačević.

Objasnio je da osobe koje su nameravale da izvrše "teško ubistvo", ali su iz istražitelji blagovremeno sprečili, sada mogu jedino da budu procesuirani za blaža krivična dela, što podrazumeva i blaže sankcije.

On je naveo da trenutna praksa pokazuje da pripadnici kriminalnih grupa koji su otkriveni u pripremi ubistva mogu odgovarati za nedozvoljeno nošenje oružja ili držanje eksploziva, što ih mahom ne odvraća od njihove namere da to ubistvo na kraju i izvedu.

On je podsetio da u interresornoj grupi učestvuju predstavnici Ministarstva pravde koji su nosioci izrade predloga, i ministarstava unutrašnjih poslova i zdravlja, Udruženja tužilaca i sudija, predstavnika advokatske komore, profesora Pravnog fakulteta u Beogradu i nevladinih organizacija.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side