MUP Srbije povodom stradanja ptica saopštio da nije nadležan za kontrolu preleta helikoptera
06.08.2020 Beograd

MUP Srbije povodom stradanja ptica saopštio da nije nadležan za kontrolu preleta helikoptera

MUP Srbije povodom stradanja ptica saopštio da nije nadležan za kontrolu preleta helikoptera Foto: TOS
Povodom spekulacija na društvenim mrežama i pojedinim portalima o odgovornosti za stradanje ptića beloglavog supa u Specijalnom rezervatu prirode Uvac zbog nadletanja helikoptera iznad njihovog staništa, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je danas saopštilo da izdavanje dozvola za letove i kontrola preleta nisu u njegovoj nadležnosti.


Ranije je reagovao i Zavod za zaštitu prirode i povodom stradanja nejakih ptica saopštio da su netačne informacije Fonda za zaštitu ptica grabljivica o postojanju dokumenta tog Zavoda o uslovima za prelet.

Fond za zaštitu ptica-grabljivica prethodno je saopštio da Direktorat za civilno vazduhoplovstvo postupa prema dokumentu Zavoda za zaštitu prirode, po kojem nema nikavih ograničenja za letove na malim visinama nad kolonijama beloglavih supova.

Po pisanju medija, jedan helikopter je leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova u vreme kada su se mladunci pripremali za prvo poletanje iz gnezda. Mladunci su preplašeni od helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero.

Šest mladunaca je ispalo iz gnezda, od kojih su tri spasena i preneta u Prihvatni centar rezervata Uvac, a ostali mladunci nisu nađeni.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side