09.08.2019 Priština

MUP Kosova: Primenjujemo sporazum iz Brisela, na Kosovo samo sa ličnom kartom

MUP Kosova: Primenjujemo sporazum iz Brisela, na Kosovo samo sa ličnom kartom Foto: pixaby
Policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova samo primenjuju Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine kojim se ulazak na Kosovo državljanima Srbije omogućava samo sa ličnom kartom, piše portal gazetaexpress.com.

 

Mediji u Srbiji su pre nekoliko dana objavili vest da je Uprava granične policije Kosova bez odobrenja kosovskog MUP-a donela odluku da se za ulazak na Kosovo građana Srbije može koristiti samo lična karta, čime im je uskraćen ulazak na Kosovo sa pasošima.

Prema rečima portparola kosovske policije Bakija Kelanija, primenjuje se samo Briselski sporazum o slobodi kretanja.

"Kretanje i prelazak granice između Kosova i Srbije regulisano je Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine. Mi samo implementiramo sporazum", rekao je Kelanij.

Pres-služba kosovskog MUP-a kazao je da to nije odluka Vlade, već da se samo sprovodi Briselski sporazum o slobodnom kretanju.

Tačka tri Sporazuma o slobodnom kretanju predviđa da svaka strana primenjuje sistem u kojem će lične karte biti praćene dokumentima o "ulazu-izlasku" za osobe sa druge strane koje žele da uđu na Kosovo, odnosno Srbiju ili prelaze u treću zemlju.

Taj sporazum se primenjuje od 2011. godine za državljane Kosova koji žele da putuju u Srbiju, ili da prelaze u druge države preko Srbije.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side