Muftija Nasufović uoči Ramazanskog bajrama: Civilizacija počela onda kada je čovek pomogao čoveku
23.05.2020 Beograd

Muftija Nasufović uoči Ramazanskog bajrama: Civilizacija počela onda kada je čovek pomogao čoveku

Muftija Nasufović uoči Ramazanskog bajrama: Civilizacija počela onda kada je čovek pomogao čoveku Foto: PrtScn
Reis-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) i glavni muftija IZS Sead Nasufović izjavio je danas da su ljudi tokom pandemije korona virusa u svetu naučili i osetili "svu gorčinu samoće" te je istakao važnost poštovanja svakog čoveka, pomoći siromašnima i "putnicima namernicima".

"Ne zaboravimo da je ljudska civilizacija počela onog trenutka kada je čovek čoveku pritekao u pomoć", istakao je Nasufović na konferenciji za novinare povodom obeležavanja Ramazanskog bajrama u Beogradu.

Kazao je da će se sutra Bajramski namaz klanjati u svim džamijama u Srbiji 45 minuta nakon izlaska sunca, a u Bajrakli džamiji u Beogradu klanjaće se u 7.00.

Vernici će se u klanjati u beogradskoj džamiji, dvorištu i prostorijama zgrade iza džamije, kako bi se sprovele preporučene mere distanciranja zbog pandemije, a deliće se maske i rukavice.

Podsetio je da je danas po verskom kalendaru IZS poslednji dan meseca ramazana i tridesetodnevnog posta, a sutra je prvi od tri dana Ramazanskog bajrama.

"Jedino se putem posta čoveku daje jedna posebna snaga poniznosti kojom čovek dostiže najviše visine. Time čovek dobija snagu da obori svoj pogled od svega i usmeri ga prema srcu", kazao je Nasufović.

Nasufović je istakao da "gledanjem u svoje srce" čovek upoznaje sebe, "suportno od svega onoga čime je moderni čovek okupiran".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side