18.07.2019 Beograd

Mondoloni: Francuska nema magično rešenje za Kosovo

Mondoloni: Francuska nema magično rešenje za Kosovo Foto: Beta / Milan Obradović
Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni izjavio je danas da Francuskla nema magično rešenje za Kosovo, da je svesna da je to osetljivo i bolno pitanje za Srbiju i da želi da pomogne, jer status kvo nije dobro rešenje.

"Dijalog je zaustavljen i tenzije mogu da se pojačaju... Mi osudjujemo sve provokacije i smatramo da treba nastojati da se dijalog nastavi. To je kao vožnja bicikla, ako ne okrećete pedale pašćete", rekao je Mondoloni na konferenciji za novinare u Beogradu.

Mondoloni je dodao da Francuska želi da se "možda već početkom jeseni" organizuje sastanak lidera Srbije i Kosova sa zvaničnicima Francuske i Nemačke. "Na tome radimo s našim prijateljima Srbima, Nemcima, u kontaktu smo s kosovskom stranom kako bi relativno brzo mogli da organizujemo sastanak", dodao je.

Ambasador je podsetio da je predsednik Francuske Emanuel Makron tokom posete Beogradu rekao da je na dvema stranama da pronadju rešenje uz posredovanje EU jer je to evropsko pitanje.

"Nije na Francuskoj da nameće rešenja, ono treba da nadju dve strane ali nam deluje evidentno da rešenje mora da bude kompromisno, a kompromis se postiže dijalogom, uzdržanošću, a ne provokacijama i pretnjama", rekao je ambasador Mondoloni.

Odgovarajući na pitanje o izjavama iz Prištine da bi možda Kosovo trebalo da kupi francusko oružje da bi dobilo podršku Pariza, ambasador je rekao da je saradnja u oblasti odbrane sa Srbijom potpuno u skladu s medjunarodnim obavezama Francuske.

"Ne mogu da komentarišem izjave političara s kojima nisam u kontaktu. Mi sa Srbijom, prijateljskom zemljom, imamo saradnju, mnogo sporazuma u raznim oblastima, pa tako i vojnu", izjavio je Mondoloni.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side