24.03.2017 Beograd

Mokra gora: Državni hotel bez dozvole, Kusturičin Drvengrad pun gostiju

Mokra gora: Državni hotel bez dozvole, Kusturičin Drvengrad pun gostiju Foto: Wikimedia/White Writer
Nacionalni ekološki centar na Mokroj gori, kojim upravlja državno preduzeće Park prirode, ni šest godina od otvaranja ne prima turiste i nema upotrebnu dozvolu, a istovremeno Drvengrad, čiji je vlasnik Emir Kusturica posluje uspešno i ugošćava hiljade posetilaca, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Kusturica je ranije bio direktor, a sad je predsednik Skupštine Parka prirode.

U januaru 2017. Park je za Centar tražio upotrebnu dozvolu, ali ih je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odbilo zbog nepotpune dokumentacije. Početkom marta podneli su novi zahtev, ali iz ministarstva su naveli da će i on biti odbijen. Izgradnja tog objekta državu je koštala oko 89,5 miliona dinara.

Ekološkim centrom, koji se u pojedinim dokumentima naziva i Vizitorski centar, upravlja državno preduzeće Park prirode Mokra gora, čiji je predsednik Skupštine upravo Kusturica. On je funkciju direktora Parka prirode obavljao od osnivanja 2006. do 2013. godine, što obuhvata i period u kome je Centar građen.

Park prirode godinama posluje uz pomoć države. Podaci Uprave za trezor pokazuju da je Park od 2009. do 20. jula 2016. godine samo po osnovu "subvencija, regresa i premija s posebnih računa" iz budžeta dobio najmanje 130,85 miliona dinara.

Kusturica je mejlom novinarki CINS-a poručio da zbog muzičke turneje i završetka filma na kome radi neće biti u prilici da razgovara "pre kraja jeseni". Dodao je da više nije direktor Parka, kao i da se svi podaci o poslovanju ove i njegovih privatnih firmi nalaze u javno dostupnim dokumentima.

Vršilac dužnosti direktora Parka prirode Radomir Stojić u pisanom odgovoru za CINS naveo je da su "dinamika radova i potrebna finansijska sredstva" razlog zbog kog Park tek šest godina od gradnje traži upotrebnu dozvolu.

Iako je planirano da objekat bude završen do kraja 2009, Emir Kusturica i tadašnji ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić otvorili su ga u februaru 2011. godine. Centar je građevinsku dozvolu dobio tek dan pred otvaranje.

Dva meseca kasnije, užička policija je protiv Emira Kusturice podnela krivičnu prijavu zbog građenja bez građevinske dozvole.

Po zakonskoj mogućnosti odlaganja krivičnog gonjenja, Kusturica je uplatio 200.000 dinara na račun Opšte bolnice u Užicu. Tužilaštvo je na osnovu toga, februara 2012. godine, odbacilo krivičnu prijavu.

Celo istraživanje pročitajte na sajtu CINS-a (www.cins.rs).

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side