MMF povećao projektovani rast svetske privrede
22.01.2018 Beograd

MMF povećao projektovani rast svetske privrede

MMF povećao projektovani rast svetske privrede
Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je svoju procenu rasta svetske privrede usled kratkoričnih podsticaja s novom poreskom politikom SAD.

U novom izveštaju o stanju svetske privrede, MMF je naveo da je svetska privreda prošle godine imala rast od 3,7 odsto, što je za 0,1 odsto više nego što je predviđeno jesenas.

Za sledeće dve godine predviđeni rast je podignut za 0,2 odsto na 3,9 odsto, što odražava očekivanje pozitivnih promena posle nove američke poreske politike kojom su smanjeni korporativni porezi, naveo je MMF.

Posledice novog poreskog sistema u SAD će biti pozitivne do 2020. godine, ali se očekuje da zbog poreskog paketa od 2022. dođe do smanjenja rasta, naveo je MMF.

U izveštaju predstavljenom u Davosu, MMF je naveo da ubrzanje rasta rasprostranjeno, s pozitivnim izenađenjima u Evropi i Aziji.

"Globalni rast se ubrzava od 2016. i svi znaci ukazuju na nastavljanje jačanja tog rasta", rekla je direktorka MMF-a Kristin Lagard na konferenciji za novinare na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Rast u evrozoni će ove godini biti 2,3 odsto, što je za 0,3 odsto više nego što se ranije predviđalo, dok će sledeće biti 2,2 odsto, što je za 0,4 odsto više nego u prethodnoj projekciji.

MMF očekuje rast u SAD ove godine od 2,7 odsto, što je za 0,4 odsto više nego ranije.

Svetska finansijska organizacije očekuje rast u Kini u 2018. od 6,6 odsto, što je za 0,1 odsto više nego ranije, a u Indiji od 7,4 odsto, koliko se i ranije predviđalo.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side