22.03.2018 | 18:40h ► 19:52h Hag

Mladić žalbom traži poništavanje osuđujuće presude i oslobađanje

Mladić žalbom traži poništavanje osuđujuće presude i oslobađanje Foto: print screen
Odbrana Ratka Mladića podnela je danas sudu u Hagu najavu žalbe na prvostepenu presudu kojom je on novembra prošle godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u BiH.

 

U najavi žalbe, Mladićeva odbrana zahteva da se ta presuda poništi zbog "niza pravnih i činjeničnih nepravilnosti i grešaka", i da bivši komandant Vojske Republike Srpske bude oslobođen.

Alternativno, branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić traže da Mladiću bude ponovo suđeno.

Po danas podnetoj najavi, žalba odbrane ima devet osnova.

Po Mladićevim braniocima, Haški tribunal je pogrešio kada je u presudi utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat čiji je on bio pripadnik.

Cilj tog poduhvata bilo je, po presudi, trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva s velikih delova teritorije BiH, koju su lideri bosanskih Srba proglasili srpskim.

Mladić je presudom proglašen krivim za progon Muslimana i Hrvata iz opština širom BiH.

Odbrana pobija i nalaz iz presude da su postojala zločinačka udruženja u Sarajevu i Srebrenici.

Po presudi, Mladić je kriv za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim artiljerijim i gađanjem snajpera.

Mladić je osuđen i za genocid u Srebrenici, kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo ubijanje vojno sposobnih muslimanskih muškaraca i proterivanje žena i dece.

Odbrana ulaže žalbu i na deo presude kojim je utvrđeno da je Mladić bio protagonista zločinačkog udruženja uzimanja za taoce pripadnika Unprofora, u proleće 1995.

Mladićevi branioci u najavi žalbe navode i da suđenje nije bilo pravično zato što su njegova prava "grubo prekršena".

Odbrana se žali i na kaznu koju je raspravno veće izreklo Mladiću, uz tvrdnju da sudije nisu u obzir uzele olakšavajuće okolnosti.

Haški tribunal je 22. novembra prošle godine Mladića (76) osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem za progon Muslimana i Hrvata širom BiH i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Prvostpenom presudom, Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

 

 

Haški tužioci žalbom traže da Mladić bude osudjen za genocid u još pet opština u BiH

Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu zatražilo je danas, u najavi žalbe na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, da Mladić bude osuđen i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još pet opština u BiH.

Haški tribunal je bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) generala Mladića (76), 22. novembra prošle godine, osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici progona Hrvata i Muslimana širom BiH terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tribunal je, međutim, Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet opština.

U danas podnetoj najavi žalbe na taj deo presude, tužioci traže da apelaciono veće Mladića proglasi krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Haški tribunal je prvostepenom presudom, većinom glasova, utvrdio da su pripadnici srpskih snaga imali "genocidnu nameru" da Muslimane i Hrvate u tim opštinama unište kao etničku grupu.

Iako je "veliki broj Muslimana i Hrvata ubijen, ili su im nanete teške povrede", veće je, međutim, zaključilo da oni nisu činili "značajan deo" tih etničkih grupa u opštinama, te da, stoga, nije ispunjen taj uslov za krivično delo genocida.

Presudom je, takođe, utvrđeno da Mladić i drugi učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu nisu delili genocidnu nameru da unište Muslimane i Hrvate u pet opština.

Mladić je, stoga, bio oslobođen krivice.

Tužilaštvo u žalbi navodi da je taj nalaz iz prvostepene presude pogrešan i traži da apelaciono veće utvrdi da su na meti Mladićevih snaga bio "značajan deo" muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Takođe, tužioci žalbom traže da bude ispravljen zaključak iz prvostepene presude, za koji tvrde da je pogrešan, da Mladić nije imao genocidnu nameru u pet opština.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 23.03.2018, 09:56h pal

    Gnusan i besraman.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side