Mitropolit Porfirije: Treba slaviti mir i solidarnost, a ne rat u kojem su gubitnici svi
04.08.2020 Beograd

Mitropolit Porfirije: Treba slaviti mir i solidarnost, a ne rat u kojem su gubitnici svi

Mitropolit Porfirije: Treba slaviti mir i solidarnost, a ne rat u kojem su gubitnici svi Foto: prtscr
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve, Porfirije, služio je danas poručio je danas u Sabornom hramu u Zagrebu, godišnji parastos žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" čija se 25. godišnjica zvanično obeležava sutra u Kninu, glavnoj meti te akcije.

"Kao što je rat sam po sebi poraz, ali i posledica izopačenja ljudske prirode, tako je i slavljenje rata slavljenje poraza. To je još veće izopačenje od samog rata, jer njime se slavi zlo", ukazao je mitropolit Pofririje posle službe kojoj su prisustvovali predstavnici Srpskog narodnog vijeća i Ambasade Srbije u Hrvatskoj.

Mitropolit je rekao da je Porfirije rešenje vidi u pokajanju i molitvi, preneo je sajt Mmitropolije zagrebačko-ljubljanske.

"Molitvom mi u sebi budimo raspoloženje pokajanja. Budimo u sebi potrebu borbe sa ostrašćenošću koja je u nama. Kroz pokajanje se pitamo da li i na koji način doprinosimo zlu - pitamo se da li produžavamo spiralu zla koja postoji u ovom svetu", istakao je Porfirije.

Posle parastosa priređen je godišnji komemorativni skup u prostorijama Srpskog narodnog vijeća i čitanje "Izjave sjećanja".

Tako je, kako je navedeno na sajtu, mitropolit nastavio u duhu besede izgovorene u crkvi i rekao da "moleći se za svu našu braću i sestre postradale u Oluji, treba da znamo da je rat najveće zlo koje može da zadesi pojedinca, grupe i narode – a zahvatao je ponekada i ceo svet".

"Svako slavljenje rata je uvećavanje zla i produbljavanje mržnje. Kada slavimo bilo koju pobedu koja podrazumeva prolivanje krvi, mi degradiramo sebe i svoje ljudsko dostojanstvo", rekao je mitopolit.

Po rečima Porfirija, "treba da slavimo mir, razumevanje, solidarnost i iznad svega ljubav, i nikad da ne dozvolimo sebi da slavimo rat. Svakim slavljenjem rata, ostavljamo mogućnost novim nesporazumima, a time i novim ratovima".

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side