Mitropolit Porfirije: Postupak otkaza profesoru Kubatu zakonit i demokratičan
25.10.2020 Beograd

Mitropolit Porfirije: Postupak otkaza profesoru Kubatu zakonit i demokratičan

Mitropolit Porfirije: Postupak otkaza profesoru Kubatu zakonit i demokratičan Foto: Pixabay.com
Mitropolit zagrabačko-ljubljanski Porfirije izjavio je da "pojedinci" u slučaja profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) Rodoljuba Kubata koji je dobio otkaz, "vide osnov i šansu za eliminaciju" tog fakulteta iz akamedske zajednice, navodeći da se postupku prema Kubatu "ne može osporiti ni zakonitost, ni demokratičnost".

"Sveti ahrijerejski Sinod ima legitimno pravo na davanje i oduzimanje odobrenja za službu učenja na najvišoj teološkoj inistituciji koja je proistekla iz nedara Srpske pravoslavne crkve (SPC) i koja kao saosnivač i punopravni član Univerziteta u Beogradu takođe u potpunosti učestvuje u životu ove institucije", rekao je mitropolit Porfirije za list Politika.

Mitropolit Porfirije koji je i predsednik Saveta PBF, rekao je da odluka Sinoda "nije doneta bez osnova".

"Prema zaključku ovog tela, njoj je prethodilo dugotrajno anticrkveno i antifakultetsko delovanje dr Kubata, kojim je preko društvenih mreža, štampanih i elektronskih medija, kao na druge posredne i neposredne načine, nepovratno nanaeta šteta najvažnijoj institucijama i ugledu SPC", rekao je mitropolit Porfije.

On je izrazio čuđenje "što iko pomišlja da je uopšte moguće da crkva vaspitanje sopstvenog podmlatka, budućih sveštenika, episkopa, veroučitelja i šire bogoslovsko-hrišćanske elite prepusti nekom drugom".

Rektorski kolegijum Univerziteta u Bogradu je prethodno, posle otkaza Kubatu, saopštio da "nije u skladu sa propisima rešenje koje je dekan PBF uručio Kubatu, kojim mu se zabranjuje da predaje na tom fakultetu".

Kubat je, posle ovog saopšenja, izjavio da stavari idu u jako lošem pravcu ako iposle oglašavanja Rektorskog klegijumasa PBF "istraju u nameri da ga otpuste".

"Ne znam da li je naš patrijarh siguran da je pametno da u vreme njegovog mandata Boslovski fakultet praktično dobrovoljno napusti Univerzitet", rekao je Kubat, koji tvrdi da se njegovim otkazom prikrivaju "mnogo ozbiljniji problemi u Crkvi i na tom fakultetu" o kojima je javno govorio.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side