Mišćević: Problemi verovatno zbog Bregzita, ima još vremena do 30. juna
27.06.2016 Beograd

Mišćević: Problemi verovatno zbog Bregzita, ima još vremena do 30. juna

Mišćević: Problemi verovatno zbog Bregzita, ima još vremena do 30. juna Foto: Beta/Milan Obradović
Šefica tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Mišćević ocenila je danas, povodom nedavanja saglasnosti svih članica EU na otvaranje poglavlja 23, da ima još postora da se o tome razgovara do kraja meseca.

Ona je u izjavi agenciji Beta ocenila i da je do današnje odluke verovatno došlo jer je malo vremena prošlo od Bregzita, odnosno odluke Velke Britanije da napusti EU.

"Još nije kraj ovog meseca i ima još prostora da se o tome razgovora... ima još par dana, hajde da vidmo šta će se dešavati", rekla je Miščevićeva.

Zemlje članice EU ni danas nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu Srbije u EU, zato što prevashodno Hrvatska iz "suštinskih razloga" i Velika Britanija "tehnički" zbog situacije s Bregzitom nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna.

To su agenciji Beta rekli zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu po završetku sastanka Radne grupe za susedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA).

"Određene, mada neizvesne mogućnosti još postoje da se i sa Srbijom otvore nova poglavlja", objasnili su upućeni funkcioneri u Savetu ministara EU, rekavši da Hrvatska međutim nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zahteva za veća prava hrvatske manjine u Srbiji.

Ipak, kako je rečeno, donekle je u raspravi postignut napredak, tako da bi možda nešto više moglo da se postigne do 30. juna kad se ponovo sastaju COELA i Komitet stalnih predstavnika ambasadora zemalja EU koji mogu doneti odluku o tome.

Mandatar Aleksandar Vučić prethodno je kratko rekao novinarima da "oni mogu da otvore poglavlja ili ne moraju" i da je to njihova stvar, a Srbija će nastaviti rad na pobljšanju ekonomskog rasta.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side