16.10.2018 Novi Sad

Mirović: Hrvatska manjina je veoma značajna nijansa u društvu

Mirović: Hrvatska manjina je veoma značajna nijansa u društvu Foto: prtscr ytb
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je večeras da je hrvatska manjina "veoma značajna nijansa" u društvu.

"U širokom nacionalnom, konfesionalnom i kulturnom spektru, koji nazivamo skladom vojvođanskih različitosti, hrvatska nacionalna manjina je izuzetno važna nijansa i to nije samo politička fraza, već iskreno i trajno opredeljenje Pokrajinske vlade i izraz demokratičnosti društva u kojem živimo", rekao je Mirović na obeležavanju praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Dana rođenja bana Josipa Jelačića.

Dodao je da Pokrajinska vlada, kroz svoje mehanizme, pruža značajnu podršku očuvanju i razvoju identiteta hrvatske manjine u celini.

"Pokrajinska vlada izdvaja značajna sredstva za funkcionisanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i za kulturno stvaralaštvo i izdavaštvo na hrvatskom jeziku i sa tim ćemo nastaviti i u budućnosti, u značajnije većem obimu", kazao je Mirović i dodao da su povećana i godišnja izdvajanja za nedeljnik na hrvatskom jeziku "Hrvatska riječ".

On je podsetio da je ove godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu otvoren Lektorat za hrvatski jezik i istakao zadovoljstvo radovima na obnovi rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, koja će biti ustupljena Hrvatskom nacionalnom veću, za šta je Srbija izdvojila više od pola miliona evra.

"Položaj pripadnika hrvatske manjine u Srbiji, odnosno srpske manjine u Hrvatskoj od ključnog je značaja i zato je važno da radimo više na onom što nas spaja i da tražimo nove puteve saradnje", rekao je Mirović.

Svečanosti, koja je održana u Sportskom i poslovnom centru "Vojvodina" (Spens) u Novom Sadu, prisustvovali su i ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić, predstavnici konzulata Hrvatske u Srbiji, Grada Novog Sada i Grada Zagreba.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side