09.08.2019 Beograd

Miroslav Aleksić: Bojkot izbora gotovo izvestan, sledeći okrugli sto o medijima ključan za odluku

Miroslav Aleksić: Bojkot izbora gotovo izvestan, sledeći okrugli sto o medijima ključan za odluku Foto: Beta / Milos Miskov
Prvi potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da je bojkot izbora "gotovo izvestan", jer "režim ne želi da omogući uslove za fer i demokratske izbore, pošto bi ih tada sigurno izgubio", a da je za odluku o bojkotu ključan sledeći okrugli sto vlasti i opozicije, zakazan za 19. avgust, na kojem će mediji biti tema.

"Najvažnije je da budu oslobođeni mediji koje plaćaju svi građani, odnosno javni servisi, jer moramo imati jednaku mogućnost da svoje programe predstavimo građanima. Ako vlast to ne prihvati, mislim da više nemamo o čemu sa njima da razgovaramo. To je moje mišljenje, a Savez za Srbiju će sigurno jedinstveno doneti odluku da li ćemo izaći na izbore ili ne", rekao je Aleksić televiziji N1.

"Poslednji je trenutak da se nešto promeni, jer fer izborni uslovi moraju da budu uspostavljeni najkasnije šest meseci pre izbora. Još ima vremena da se implementira najveći deo zahteva i preporuka stručnog tima protesta 'Jedan od pet miliona', ali to mora da uradi vlast, a ne opozicija", naveo je on.

Aleksić je ocenio da su razgovori vlasti i opozicije, koji se održavaju na Fakultetu političkih nauka, više uvod u bojkot izbora, nego što otvaraju mogućnost za suštinske promene izbornih uslova.

"Prisustvujemo tim razgovorima da bismo ogolili laž režima da je u Srbiji sve u redu, jer ništa nije u redu, i vlast je to priznala i danas i onog trenutka kada je sela da razgovara sa nama, ali nije učinila nijedan korak ka uspostavljanju ambijenta za normalan politički život u Srbiji", rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da predstavnici vlasti učestvuju u razgovorima sa opozicijom jer režim pokušava da pokaže kako navodno hoće da stvori bolje uslove, ali da to suštinski ne želi, jer bi bio poražen na fer i demokratskim izborima.

On je rekao da se preporuke organizacija Crta, Transparentnost Srbija i CESID u najvećem delu poklapaju sa preporukama stručnog tima protesta, i podsetio da taj tim zahteva promenu članova Republičke izborne komisije, kao i promenu članova REM-a i direktora i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koje bi trebalo da zamene stručni ljudi.

Upitan šta će se dogoditi ako opozicija bojkotuje izbore, Aleksić je odgovorio da bi bojkot mogao da izazove ozbiljne poremećaje u Srbiji i dovede zemlju u stanje građanskih nemira.

"Bojkot bi bio veoma aktivan, a građani su na protestima pokazali da imaju spremnosti i snage za borbu protiv diktatorskog i nenarodnog režima. Vlast koja bi u ovakvom ambijentu izašla na izbore bez opozicije ne bi imala legitimitet za formiranje institucija, koje mi ne bismo priznali, što bi direktno vodilo u građansku neposlušnost", rekao je Aleksić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side