18.07.2019 Beograd

Minja Bogavac: U Šapcu, koji je za Beograd - zapad, lepše se diše

Minja Bogavac: U Šapcu, koji je za Beograd - zapad, lepše se diše Foto: Ana Stojakov
Nikada se nisam pokajala što sam prihvatila da stanem na čelo Šabačkog pozorišta, izjavila je za portal NOIZZ direktorka tog pozorišta Minja Bogavac.

"Kako vreme prolazi, čini mi se da je to bila jedna od boljih odluka u mom životu. Mnoge stvari koje su mi pre godinu dana izgledale kao zastrašujuća viša matematika ili horor kafkijanskog tipa, danas mi deluju rešivo i savladivo", rekla je ona.

"Za mene lično, sloboda je kad si slobodan od kapitalizma… A u praksi, "slobodan grad" znači da je Šabac ostao poslednje uporište alternative svemu što se događa u Srbiji danas", rekla je ona.

"Kao neko ko živi na relaciji Beograd-Šabac, jasno vidim razliku: u Šapcu se lepše diše! Život je veseliji, sadržajniji, manje je pritiska i nervoze. Naravno da i ovde ima problema, ali za Beograd – Šabac je Zapad. U geografskom, kao i u kulturološkom smislu", ocenila je ona.

"Kao što smo nekad govorili da "Beograd nije Srbija", u smislu da život u Beogradu, nije reprezentativan pokazatelj života u ostatku države, sada istu stvar možemo reći za mali, bezobrazno drugačiji Šabac… U Beogradu, na obali Save, raste čudovište zvano BG H2O… U Šapcu, na istoj reci, pravi se park: obala se urejuje tako da istovremeno predstavlja zaštitu od poplava, i veliku zelenu površinu za odmor, rekreaciju i uživanje", navela je ona. 

"U Beogradu, protestujemo protiv izgradnje turističke žičare na najznamenitijoj istorijskoj lokaciji. U Šapcu, građani sami odlučuju šta će izgraditi ili popraviti od svog poreza na imovinu... U Šapcu, gradski trg je ružičast, ima otvorenu galeriju, igralište za decu i malu scenu; to je centar gradskog života, mesto okupljanja i agora na kojoj se organizuju različiti programi, koncerti, predstave, tribine", rekla je Minja Bogavac.

Ona je naglasila da Šapčani ulažu 7 odsto svog budžeta u kulturu, što je i do deset puta više od ostatka države i da grad ima "savršeno funkcionalnu infrastrukturu i ustanove kulture: pored pozorišta, tu je i Biblioteka – najbolja i najlepša u Srbiji".

"Tu je Narodni muzej sa modernom stalnom postavkom i nizom zanimljivih izložbi, programa i predavanja. U okviru Muzeja radi i Muzej šabačkih Jevreja, smešten u renoviranu zgradu Sinagoge, idealnu za tribine, promocije, stručne skupove, radionice i performanse", dodala je ona. 

"Ove godine, pokrenuli su internacionalni festival omladinskih scena, pa je Mišar neverovatno mesto: selo koje ima internacionalni pozorišni festival! Šabac još ima Scenu Maska, koju vode prvaci Šabačkog pozorišta i školu glume "Veselo majmunče", u kojoj rastu divni ljudi i umetnici", navela je Minja Bogavac.

"Budući da u kulturnom životu Šapca, učestvujem iznutra, moram da kažem da nije u pitanju "spontani procvat", već deo brižljive politike koja kulturu stavlja u centar razvoja grada. Upravo se radi na gradskoj strategiji za kulturu, dokumentu koji će biti dostupan svoj zainteresovanoj javnosti, a kojim se određuju pravci razvoja kulture grada u narednom periodu. Taj dokument biće centralna tačka opšte strategije razvoja grada. Dakle, ovo je grad čiji razvoj počiva na kulturi. Kultura je prioritet, a ne malo polje za razonodu i pranje novca", naglasila je ona.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje

  Proteklih nekoliko godina na konferencijama za štampu dolazilo je do agresivnog i neprimerenog ponašanja pojedinih novinara koji su, pokušajima da promene temu sastanka i napadima na članove Saveta, ometali održavanje prezentacije - kaže potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije u razgovoru za Novi magazin

 • Đilas: Svaka stranka će pojedinačno odlučivati o bojkotu Đilas: Svaka stranka će pojedinačno odlučivati o bojkotu

  Zajednički stav Saveza za Srbiju je identičan - nema smisla učestvovati na izborima pod ovakvim uslovima odnosno ako nisu fer i pošteni, ali svaka stranka pojedinačno će u narednih nekoliko dana doneti konačnu odluku o bojkotu, izjavio je danas predsedenik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

 • Mustafa: Ne odustajemo od funkcije premijera i u slučaju koalicije sa Samoopredeljenjem Mustafa: Ne odustajemo od funkcije premijera i u slučaju koalicije sa Samoopredeljenjem

  Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je večeras izjavio da stranka na čijem je čelu neće odustati od mandatara za premijera i u slučaju da postignu sporazum o predizbornoj koaliciji sa Samoopredeljenjem.

 • Kosovo: Kompletirana dokumentacija za međunarodnu poternicu za Radojičićem Kosovo: Kompletirana dokumentacija za međunarodnu poternicu za Radojičićem

  Kosovski ministar pravde u ostavci Abeljard Tahiri je danas saopštio da je kompletirana i poslata dokumentacija za raspisivanje međunarodne poternice za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za umešanost u ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića, preneli su danas kosovski mediji.

 • Saobraćajna gužva na putu Beograd-Obrenovac Saobraćajna gužva na putu Beograd-Obrenovac

  Saobraćaj na putu Beograd-Obrenovac je danas više puta bio u kolapsu jer nepregledna kolona vozila pokušavala da se uključi na auto-put "Miloš Veliki" prema Preljini i Čačku.

 • Zaštitnik građana zbog pritužbi zatvorenika posetio zatvore u Nišu i Pirotu Zaštitnik građana zbog pritužbi zatvorenika posetio zatvore u Nišu i Pirotu

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas posetio kazneno-popravne zavode u Nišu i Pirotu zbog pritužbi zatvorenika na neadekvatne uslove. Saopšteno je da je Pašalić došao u nenajavljenu posetu jer se velik broj zatvorenika žalio, te želeći da se detaljnije upozna sa stanjem i s mogućnostima za poboljšanje i rešavanje problema i propusta u radu zavoda.

 • Šabac pomogao sedam srpskih porodica na Kosovu da zasade jagode Šabac pomogao sedam srpskih porodica na Kosovu da zasade jagode

  Spremni smo da ovakvu saradnju ostvarimo u svakom srpskom selu na Kosovu. I želimo da delimo svoja znanja sa albanskim porodicama u tim gradovima i opštinama. Ovo što radimo učiniće našu decu srećnijom. I što je najvažnije, otvoriće mogućnost da nam deca pronađu sreću u mestima gde žive i ne odlaze u svet tražeći bolju sreću. I, ako Bog da, da počnu da se vraćaju - poručio je gradonačelnik Šapca svojim domaćinima u Goraždevcu i Brestoviku

 • Uhapšeni zbog falsifikovanja dokumenta radi uzimanja kredita Uhapšeni zbog falsifikovanja dokumenta radi uzimanja kredita

  Policija u Rumi uhapsila je M. M. (42), V. S. (42) i P. S. (24), zbog prevare putem koje su jednu banku oštetili za 3,3 miliona dinara, saopštila je danas Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici.

 • Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Beogradu na odvojenim sastancima sa više ambasadora Srbije informisao srpske izaslanike o situaciji na Kosovu, jednostranim aktima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga, blokade Briselskog procesa i dolaženja do kompromisnog rešenja.

 • Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu "kao Skadar na Bojani" zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova i najavio novi tender.

 • Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane

  To nisu okrugli stolovi poznati u tranzicionom iskustvu kao oni za demoratizaciju i fer izbore s kraja osamedesetih, već simuliranje demokratije i pokušaj da buduće izbore u Srbiji slaba opozicija a priori predstavi kao falsifikovane, a vlast svoje učešće u pregovorima kao garanciju za slobodne, fer i demokratske izbore - kaže za Novi magazin politikolog i novinar Boris Varga

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side