12.07.2012 | 17:50h ► 18:49h Beograd

Ministarstvo i VSS protiv USS

Ministarstvo i VSS protiv USS
Ministarstvo pravde Srbije ocenilo je danas da odluka Ustavnog suda Srbije o vraćanju nereizabranih sudija može imati niz mogućih štetnih posledica u praksi i izrazilo sumnju da su poslednje odluke tog suda "politički motivisane".

Ministarstvo pravde ističe da poštuje nezavisnost sudske grane vlasti i smatra da se odluke Ustavnog suda Srbije moraju poštovati, ali istovremeno upozorava na niz mogućih štetnih posledica koje će sprovođenje njegovih nedavnih odluka imati u praksi.

"Imajući u vidu odluke koje je US S doneo prethodnih dana počev od odluke o nadležnosti AP Vojvodine do odluke o neselektivnom vraćanju svih sudija i tužilaca na posao, a koje su izazvale veliku pažnju i zabrinutost javnosti, Ministarstvo pravde je dužno da upozori na niz mogućih štetnih posledica koje će sprovođenje ovih odluka imati u praksi", navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Ministarstvo takođe ističe da građani Srbije moraju da znaju da ovakva odluka Ustavnog suda "u sudnice za delioce pravde vraća nedostojne sudije čiji rad je prethodnih godina bio osporavan u javnosti, a među njima se nalaze i optuženi i osuđeni za teška krivična dela".

Takvim odlukama Ustavni sud Srbije je u potpunosti preuzeo odgovornost za celokupno stanje u pravosuđu i ugrozio borbu protiv kriminala i korupcije, navodi se u saopštenju.

Visoki savet sudstva (VS S) saopštio je danas da je Ustavni sud Srbije (US S) preuzeo njegovu nadležnost da bira sudije pošto je usvojio žalbe 120 neizabranih sudija i naložio da budu vraćeni na posao.

Time je Ustavni sud "narušio Ustavom utvrđenu samostalnost i nezavisnost ovog organa" kojem je "ostavljeno samo da odredi sud za koji se sudija bira", saopštio je VS S.

"Iznenađuje da je Ustavni sud tek sada, nakon razmatranja velikog broja žalbi neizabranih sudija i održanih rasprava, odlučio u jednom predmetu o više od 120 žalbi, iako je takvu odluku mogao da donese mnogo ranije - od septembra 2011. godine", ukazano je u saopštenju.

VS S smatra da "nadležnost Ustavnog suda može biti da oceni da li su pravila i odluke o izboru u skladu sa Ustavom i zakonom, a o načelima i sličnim teoretskim kategorijama nije ovlašćen da raspravlja i utvrđje svojom odlukom, bez pozivanja na Ustav i zakon".

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.07.2012, 02:51h PIROCANAC (1)

    Pocev od Mace,Nate,Homena,Boska Ristica-Manulaca pa do zadnjeg "reformisanog"sudije izvrsiti ciscenje i dati na odgovornost jer su sudili i oslobadjali po nalogu "zutih"uz veliku otimacinu i korupciju,a Srbija je puna njihovih kriminalnih radnji koje nije tesko otkriti,a mere se u miljardama eura.Samo stanovi Mace i Radisavljevica u SAD,pa Nate,pa adv.mucke Manulaca.... U mom gradu Pirotu reformisano pravosudje sa celnicima iz Dimitrovgrada,tuziteljkama iz Vranja i rodbinsko-sudskoj-adv.povezanoscu je pravila torture i pljacku kakva se ne pamti na ovim prostorima i pod okupacijom bugara,nemaca,turaka.

  • 12.07.2012, 19:29h ivan (4)

    Ne znam da li su odluke ustavnog suda ispravne,ali znam da je Snezana Malovic najgori ministar u bivsoj vladi.

  • 12.07.2012, 19:26h Sanja

    Maco, pa ti si nedostojne ali politički podobne postavila a poštene koji nisu DS oterala bez pardona! Ali Maco ni tvoja nije gorela do zore! Pis Maco, pis!!!!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side