Ministarstvo pravde za RSE: Predlog eksterne kontrole pravosuđa nije nov
20.01.2020 Beograd

Ministarstvo pravde za RSE: Predlog eksterne kontrole pravosuđa nije nov

Ministarstvo pravde za RSE: Predlog eksterne kontrole pravosuđa nije nov Foto: pixabay.com
Nacrt amandmana na Ustav Srbije predviđa uspostavljanje "mehanizma eksterne kontrole sudske vlasti", navodi se u današnjem odgovoru Ministarstva pravde Srbije na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE).RSE je o tome pitao Ministarstvo povodom izjave državnog sekretara tog Ministarstva Radomira Ilića koji je u nedelju rekao da Ustav Srbije mora da se menja da bi pravosuđe dobilo "eksternu kontrolu", jer su sudstvo i tužilaštvo postali "neodgovorna grana vlasti".

Kritikujući rad pravosuđa, Ilić je za TV Prva naveo primer Francuske gde, kako je rekao, sudije i tužioce postavlja predsednik države.

"A kod nas umesto predsednika, umesto da recimo predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić postavlja sudije, ovde imamo da oni koji sede sa kriminalcima u Hotelu 'Šumadija' (to rade)", rekao je Ilić, preneo je RSE.

Iz Ministarstva pravde je u RSE stigao odgovor da bi "eksterna kontrola predstavljala kontrolu (pravosuđa) od strane građana... kroz izbor i rad pet članova budućeg Visokog saveta sudstva (VSS) iz redova istaknutih pravnika, koje bira Narodna skupština (Srbije) na javnom konkursu".

"Nacrt predviđa da budući VŠ ima 10 članova, od kojih će pet nezavisno i neposredno birati sudije, dok će drugih pet članova birati Narodna skupština na osnovu javnog konkursa iz redova istaknutih pravnika", navelo je Ministarstvo za RSE.

U odgovoru se kaže i da predlog uvođenja "eksterne kontrole pravosuđa" nije nov, već da je to "postojeći predlog, definisan Nacrtom ustavnih amandmana koje je izradilo Ministarstvo pravde, a pozitivno ocenila Venecijanska komisija (Saveta Evrope)".

Deo stručne javnosti u Srbiji je kritikovao izjavu državnog sekretara Ministarstva pravde uz ocene da je ona suprotna zvaničnoj politici kojom se država u pristupnim pregovorima sa EU obavezala da će smanjiti politički uticaj na pravosuđe, zaključuje RSE.

U Beogradu je ranije večeras objavljeno da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao da želi kontrolu nad sudijama i tužiocima u Srbiji, i dodao da to "izmišljaju oni koji ne znaju šta drugo da izmisle".

Vučić je po dolasku u Davos, u Švajcarskoj, gde će učestvovati na godišnjem Svetskom ekonomskom forumu sa stranim zvaničnicima i privrednicima, govoreći za beogradsku TV Pink, kritikovao pravosuđe u Srbiji.

Pozvao je "sve te divne sudije" da "prekinu da štite Ustav od njega", jer, kako je rekao, on "nema nameru da ga ruši".

Vučić je pozvao sudije da se "malo bave time šta oni mogu da urade, a ne samo policija u krivičnom progonu najopasnijih mafijaša u Srbiji, ubica i narko-dilera".

Povodom izjave državnog sekretara Ministarstva pravde o potrebi ustavnog uvođenja "eksterne kontrole" sudija i tužilaca kao u Francuskoj, gde ih postavlja predsednik, Vučić je u Davosu rekao da "niti postoji takva inicijativa, niti je to njegova želja". 

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side