Ministarstvo: Povećana zagađenost vazduha, popraviće se sa promenom meteo uslova
27.03.2020

Ministarstvo: Povećana zagađenost vazduha, popraviće se sa promenom meteo uslova

Ministarstvo: Povećana zagađenost vazduha, popraviće se sa promenom meteo uslova Foto: Pixabay
Ministarstvo zaštite životne sredine prepopručilo je danas gađanima da manje vremena provode napolju zbog zagađenosti vazduha, uz ocene da ono potiče od indvidualnih ložišta i resuspendovane prašine i da će se stanje popraviti sa očekivanom promenom meteo uslova.

U saopštenju je precizirano da se u Srbiji na većini mernih mesta, gde postoje automatske stanice za ispitivanje aerozagađenja, u poslednjih 30 sati registruju velike koncentracije suspendovanih čestica (PM), koje značajno prelaze granične vrednosti.

Specifičnost trenutnog aerozagađenja je to što u masi PM-a dominiraju krupnije čestice, dok su čestice do PM 2,5 manje zastupljene, što nije bio slučaj do sada.

Nakon identifikacije mogućih izvora zagađenja, lokalnih i onih iz okruženja, kao i analize osnovnih meteo parametara, posebno brzine i pravca vetra, može se pretpostaviti da je dominantan izvor, pored individualnih ložišta i resuspendovana prašina, koja i inače u naseljenim mestima spada u veće zagađivače.

S obzirom da su padavine koje smo imali prethodnih dana sve polutante iz vazduha spustile na zemlju, topljenjem snega i sušenjem površine tla jak vetar doveo je do reemisije, odnosno ponovnog vraćanja PM čestica u prizemnom sloju atmosfere, navedeno je još u saopštenju.

Sa mernih stanica koje uzorkuju PM čestice, uzeti su uzorci kako bi se uradila analiza sadržaja čestica koja će nam dati tačniju i lakšu procenu udela pojedinih izvora zagađenja o čemu ćemo obavestiti javnost.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side