Ministarstvo odbrane spremno za pregovore sa EU
10.05.2012 Beograd

Ministarstvo odbrane spremno za pregovore sa EU

Ministarstvo odbrane spremno za pregovore sa EU Beta
Ministarstvo odbrane pripremilo je platformu za pregovore o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, izjavio je danas ministar Dragan Šutanovac.

Na otvaranju skupa "Integracije i doprinos država jugoistočne Evrope", Šutanovac je rekao da će ministarstvo koje predvodi prvo otvoriti novo poglavlje u odnosima sa EU.

Po njegovim rečima, platforma koje je Ministarstvo odbrane pripremalo protekle dve godine sadrži detaljan plan kako će izgledati pregovori sa EU.

Ministar je dodao da je značaj priključenja Srbije EU ne samo u dostizanju tog krajnjeg cilja, već i u samom procesu reformi koje možda jesu "brojne i bolne", ali su takođe i neophodne da bi Srbija postala bolja zemlja u svakom pogledu.

Šutanovac je ocenio da je dostizanje bezbednog okruzenja preduslov za ekonomski, privredni i svaki drugi napredak zbog čega je proces priključenja Srbije Evropskoj uniji bitan ne samo za Srbiju i region, već i za samu Uniju.

U obraćanju novinarima, Šutanovac je podsetio da je u izveštajima Evropske komisije Ministarstvao odbrane uvek dobijalo pozitivne ocene a da se sada otišlo i korak dalje tako što je to ministarstvo prvo u Vladi Srbije spremno za pregovore o pristupanju institucijama EU.

Prema njegovim rečima, odluka o početku pregovora o priključenju Evropskoj odbrambenoj agenciji je početak novog poglavlja u saradnji dok je učešće pripadnika Vojske Srbije u dve mirovne misije pod vođstvom EU "istorijski iskorak".

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je ocenio da je pre deset godina bilo teško pomisliti da će se u Beogradu organizovati skup na tu temu, uz učešće svih zemalja iz regiona, a da je to danas realnost.

On je ocenio da je činjenica da je tako nešto moguće dokaz da region Balkana krupnim koracima ide ka stabilnosti i da zemlje u regionu više nisu samo korisnici bezbednosti već i države koje joj doprinose.

Dežer je posebno pohvalio činjenicu da Srbija učestvuje u dve mirovne misije pod mandatom EU (borba protiv pirata u Somaliji i misija na Kipru).

Prema njegovim rečima, pitanje kolektivne bezbednosti postaje sve važnije u procesu proširenja EU, što je promena u odnosu na prethodni period, i da region Balkana treba da pokuša da izvuče korist iz te činjenice tako što će aktivnije učestvovati u sistemu kolektivne bezbednosti.

"Globalno, postoji snažna povezanost zemalja u regionu sa zajedničkom bezbednosnom politikom EU i to je znak da ubrzano idemo napred", rekao je on.

autor: MP izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side