Ministarstvo odbrane objavilo imena i biografije poginulih pilota
25.09.2020 | 17:05h ► 20:05h Beograd

Ministarstvo odbrane objavilo imena i biografije poginulih pilota

Ministarstvo odbrane objavilo imena i biografije poginulih pilota Foto: Beta, Redakcija Zvornik Danas
Piloti major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RViPVO Vojske Srbije (VS) poginuli su danas prilikom pada aviona MiG-21 u oblasti sela Brasina kod Malog Zvornika, objavilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Pilot major Dejan Krsnik, komandir 4. avijacijskog odeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 30. jula 1994. godine. Bio je oženjen i otac jednog deteta.

Pilot kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, pomoćnik komandanta za obaveštajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 3. oktobra 1977. godine u Loznici. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 29. septembra 2001. godine. Bio je oženjen i otac dvoje dece.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović uputili su saučešća porodicama poginulih pilota.

Avion MiG-21 koji se srušio tokom redovnog letačkog zadatka danas oko 9.10 časova, pregledan je pre poletanja u skladu s procedurama i konstatovano je da je ispravan i spreman za let, objavilo je Ministarstvo odbrane.

 

Vulin uputio saučešće porodicama poginulih pilota

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je danas saučešće porodicama poginulih pilota, majora Dejana Krsnika i kapetana prve klase Zvonka Vasiljevića, i poručio da je "gubitak svakog ljudskog života tragedija za porodicu i prijatelje, a smrt vojnika udarac i tragedija za čitavu zemlju i narod".

"Izgubili smo drugove, oficire, borce, a Srbija je ostala bez dvojice pilota koji su odbranu svoje zemlje i naroda stavljali iznad svega. Utehe nema, ima samo saznanja da smo imali čast da sa njima učimo i radimo", naveo je Vulin u telegramu saučešća.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbraneVulin je obećao da će vojska brinuti o porodicama pilota koji su danas poginuli u padu aviona Mig 21 kod Malog Zvornika.

 

Vulin: Dve komisije utvrđuju okolnosti pada aviona

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da dve stručne komisije na terenu rade na rasvetljavanju okolnosti pod kojima su nedaleko od Malog Zvornika u padu vojnog aviona poginula dva pripadnika Vojske Srbije.

Vulin je u drugom dnevniku RTS-a rekao da "ne može da ih požuruje" i da ne može da kaže kada će biti poznati rezultati istrage, ali da će članovi komisija "dati sve od sebe" i da će nalaze prvo dostaviti nadležnom tužilaštvu koje će odlučiti da li će i kada oni biti prosleđeni javnosti.

Ministar odbrane je naveo da avion nije imao crnu kutiju, kao i da je u pitanju bio redovan letački zadatak kakvi se obavljaju svakodnevno.

"Strašna tragedija je pogodila i Vojsku Srbije i naš narod. Tragedije kada se dese uvek strašno zabole", rekao je Vulin i dodao da svaki put kada neko poleti zna da rizik postoji.

Prema njegovim rečima nijedan vojni avion ne može da poleti "a da nema pet potpisa", i to potpise četiri mehaničara i drugih koji proveravaju avion, a peti je potpis samog pilota.

Lovački avion Mig-21 Vojske Srbije srušio se jutros u 9.10 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, a poginula su oba pilota, major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, dok je povređen meštanin u čije je dvorište avion pao.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side