Ministarstvo odbrane: Dolazak delegacije u Hrvatsku najavljen po ustaljenoj proceduri
07.09.2019 Beograd

Ministarstvo odbrane: Dolazak delegacije u Hrvatsku najavljen po ustaljenoj proceduri

Ministarstvo odbrane: Dolazak delegacije u Hrvatsku najavljen po ustaljenoj proceduri Foto: Beta / MOS / Darimir Banda
Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su oficiri, podoficiri, kadeti i učenici, članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, sprečeni danas da uđu u Hrvatsku i prisustvuju obeležavanju Dana jasenovačkih novomučenika, iako su najavljeni po ustaljenim procedurama.

Vođa delegacije, načelnik Odeljenja za veru pukovnik Saša Milutinović istakao je, po povratku u Beograd, da je delegacija trebalo da prisustvuje liturgiji u manastiru Svetog Jovana Кrstitelja, u Jasenovcu, i pokloni se moštima mučenika jasenovačkih i svih žrtava nacističkog terora NDH tokom Drugog svetskog rata.

"U tome smo, međutim, sprečeni. Već po dolasku na granični prelaz Bajakovo, u ranim jutarnjim časovima, skrenuta nam je pažnja da je granična policija upoznata sa našim dolaskom, i naredna tri sata smo čekali njihovu konačnu odluku", rekao je Milutinović.

Kako je naveo, tokom ta tri sata, dva puta su im skenirani pasoši, traženi dodatni podaci, pretresano vozilo, i nakon svega toga im je rečeno neće ući u Hrvatsku. Kao vođa delegacije tražio je da mu se obrazloži šta je razlog, na šta je dobio odgovor da "danas neće ući".

"Šokiran sam ponašanjem granične policije i državnih organa Hrvatske" rekao je Milutinović, koji je naveo da je već bio u prilici da na isti način ulazi u Hrvatsku, kao i u druge evropske države.

On je istakao da je ministarstvo odbrane Srbije uradilo sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama Hrvatske kada je reč o ovoj poseti, dodajući da je očito nešto drugo presudilo da ta delegacija ne prisustvuje tom pomenu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side