Ministarstvo odbrane: Bolnica na Beogradskom sajmu dobro funkcioniše
09.04.2020 Beograd

Ministarstvo odbrane: Bolnica na Beogradskom sajmu dobro funkcioniše

Ministarstvo odbrane: Bolnica na Beogradskom sajmu dobro funkcioniše Foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije
Glavni medicinski koordinator privremene bolnice na Beogradskom sajmu, potpukovnik i doktor Klinike za urgentnu internu medicinu Vojno-medicinske akademije Veljko Milić, izjavio je danas da se u privremenoj bolnici u Hali 1 Beogradskog sajma "radi u tri smene, po osam sati, a u svakoj smeni se nalazi po četiri lekara i po 10 do 12 medicinskih tehničara", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Milić je naveo da će se to brojno stanje menjati u skladu "sa dinamikom kojom se hala bude punila pacijentima".

"Svakodnevno se vrše vizite, oko 9.00 i 16.00 časova, gde se obilaze sve sobe i proverava zdravstveno stanje pacijenata. Svako pogoršanje zdravstvenog stanja konstatuje se i prenosi se koordinatoru preko 'motorole'. Svakodnevno održavamo komunikaciju, jer nema mešanja 'crvene' i 'zelene' zone", kazao je Milić.

Prema njegovim rečima na osnovu toga se vrši trebovanje lekova i materijala, dok je svaki pacijent koji boluje od neke hronične bolesti dužan da ponese lekove za terapiju koje je i do tada koristio.

"Pacijent koji je pozitivan mora do privremene bolnice na Sajmu da bude dovezen sanitetskim vozilom, na preporuku doktora koja je napisana na specijalističkom nalazu, odnosno otpusnoj listi, na kojoj je notiran početak terapije i preporuka za dalju terapiju koju smo mi dužni da ovde sprovedemo za svakog pacienta", rekao je Milić.

Milić je naveo i da se ponovno testiranje na koronavirus sprovodi u sedmodnevnim intervalima, koje je propisao Krizni štab, kao i da su uslovi za smeštaj i ishrana u privremenoj bolnici "veoma dobri".

"Komplikovanijih slučajeva do sada nije bilo, kao ni zahteva da se neki pacijent iz Hale prebaci u neku ustanovu višeg nivoa zdravstvenog zbrinjavanja. Najmlađi pacijent je imao osam godina, a najstariji pacijent 72 godine", kazao je Milić.

On je naveo da "pacijenti imaju potpuni medicinski nadzor i medicinsku negu tokom 24 časa svakog dana", kao i da "kombinacija zdravstvenih radnika iz vojnog i civilnog sektora odlično funkcioniše", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side