Ministarstvo kulture: Molimo da obaveste javnost kada su se pretvorili u organ jezičkog nadzora
17.10.2020 Beograd

Ministarstvo kulture: Molimo da obaveste javnost kada su se pretvorili u organ jezičkog nadzora

Ministarstvo kulture: Molimo da obaveste javnost kada su se pretvorili u organ jezičkog nadzora
Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je radnike u oblasti mentalnog zdravlja, potpisnike peticije za osudu prethodnog reagovanja tog ministrarstva, da obaveste javnost kako se nazivaju "eksplicitni prikazi kasapljenja dečijih tela" i "da li je redovno stanje uravnoteženog duha da o takvim prizorima mašta ili ih crta na papiru".

"Takođe ih molimo da obaveste javnost kada i kako su se pretvorili u organ jezičkog nadzora i da, ako im supervizori dopuštaju, objave spisak kolokvijalnih izraza koji se po njihovom stručnom stanovištu smeju koristiti u govoru ili u književnom izrazu, te da navedu pisce (Dostojevski, Šekspir, Andrić i drugi) koje bi zbog zloupotrebe 'stručnih izraza' trebalo cenzurisati ili osuditi", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je takođe potpisnike peticije pitalo "da li bi crteže sa prizorima unakažene dece prikazivali svojoj deci", odnosno da li bi ih držali na zidovima u svojim stanovima i radnim prostorima.

Grupa psihologa, psihijatara, psihoterapeuta i drugih radnika u oblasti mentalnog zdravlja prethodno je pokrenulo peticiju u znak protesta zbog saopštenja Ministarstva kulture Srbije, uz ocenu da su komentari koji se tiču "stanja svesti" umetnika čiji radovi su bili meta napada nedavno u Beogradu neprimereni.

"Smatramo, kao struke posvećene mentalnom zdravlju, da su kvalifikacije kao 'patologija i devijacija svesti', kao i 'podzemlje ljudskog duha' u potpunosti neprimerene", naveli su inicijatori peticije.

Oni su dodali da se korišćenjem takvih reči čini ogromna šteta osobama koji žive sa mentalnim teškoćama, zbog čega su pozvali nadležne da preuzmu odgovornost i da povuku svoje izjave, te da u budućnosti ne čine slične greške.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side