Ministarstvo kulture i informisanja osudilo naslovnu stranu Danasa
09.11.2018 Beograd

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo naslovnu stranu Danasa

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo naslovnu stranu Danasa
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je osudilo današnju karikaturu Predraga Koraksića Koraksa na naslovnoj strani dnevnog lista "Danas".

Ministarstvo je ocenilo da se tom karikaturom u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst direktno ili indirektno stavljaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poslanici Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić.

Na naslovnoj strani lista je karikatura na kojoj lider nemačkih nacista Adolf Hitler i ministar njegove propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića.

Ministarstvo je ocenilo da je karikatura krajnje neprimerena, te izražava nezadovoljstvo i osuđuje ideju lista "Danas", kojom se "dovodi u pitanje dostojanstvo predsednika Srbije i poslanika Skupštine".

"Napominjemo da ta uvredljivost dolazi u trenutku kada i predsednik države i Vlada Republike Srbije daju veliki doprinos medijskim reformama koje su u toku", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo je navelo da će uvek podržavati slobodu medija i govora, dobronamernu kritiku i iznošenje drugačijeg mišljenja, što su i osnovni postulati demokratije, ali će uvek i osuđivati svaki čin koji nije u skladu s kodeksom i moralnim normama civilizovanog društva.

"Ministarstvo kulture i informisanja ujedno smatra da je kada je reč o naslovnim stranama, karikaturama i satiri, neophodno imati meru i dostojanstvo, što u ovom slučaju dnevni list 'Danas' nije poštovao", zaključuje se u saopštenju.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je u utorak, 6. novembra, u Skupštini Srbije optužio dnevni list Danas da vodi "harangu protiv SNS i nedužnih ljudi", koja je "nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera", a njegov zamenik Vladimir Orlić je taj dnevni list nazvao "Danasoid", a za novinare tog lista rekao da su "sramota za srpsko novinarstvo".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 9.11.2018, 15:47h Dusan (1)

    Korax je hrabri genije koji je i Milosevica i njegovu kamarilu dovodio do ludila svojim lucidnim karikaturama. "Danasu" svaka cast za smelost da postavi onu karikaturu na naslovnu stranu. Usput, da ne bude zabune, karikature su sjajne o cemu najbolje svedoci nervoza u SNS-u.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side