15.12.2018 Beograd

Ministarstvo kulture Crne Gore: Srbija posegla u crnogorsko kulurno nasleđe

Ministarstvo kulture Crne Gore: Srbija posegla u crnogorsko kulurno nasleđe Foto: Printscreen
Crnogorsko ministarstvo kulture ocijenilo je danas da je prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije u Pekingu, organizator "posegnuo u konkretno" kulturno nasljeđe Crne Gore i "predstavio ga kao svoje".

"Nastupom guslara prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu,koji ;koji je bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju, kao u krajnje eksplicitnom identitetskom obležju, organizatori ovog nastupa posegnuli su u konkretno kulturno nasljeđe Crne Gore, predstavljajući ga kao svoje ", preciziralo je  Ministarstva kulture Crne Gore.
 
U Pekingu je 29. novembra otvoren Kulturni centar Srbije "Ivo Andrić", i tom prilikom je priređena svečanost koju je pratio i kulturno-umetnički program. Jedna od tačaka je bila i muzička numera na guslama od strane momka koji je nosio crnogorsku nacionalnu nošnju.
 
"Činjenica da je pevanje uz gusle deo kulturnog nasleđa više balkanskih naroda, obavezuje, u najmanju ruku, na obazriviju prezentaciju ovog nematerijalnog dostignuća, od one prezentacije koju smo mogli videti prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu", kazali su u Ministarstvu kulture Crne Gore.
 
Oni su dodali da to što je pevanje uz gusle za sada upisano na Reprezentativnu listu nameterijalnog kulturnog nasleđa čovječanstva, kao deo kulturnog nasleđa Srbije, podrazumeva da Srbija prilikom prezentacije ovog nasleđa tretira sopstvenu guslarsku tradiciju i sve ono što uz nju ide, kao što su nošnja, simbolička značenja i izvornost i autentičnost tekstova guslarskih pjesama.
 
"Poštujući činjenicu da pjevanje uz gusle pripada i kulturnom nasleđu Srbije, što je uostalom potvrđeno upisom na UNESCO listu, smatramo da se prilikom prezentacije i promocije ovog nematrijalnog dostignuća ne bi smelo referisati na one njegove sadržaje i elemente koji pripadaju drugim narodima, odnosno kulturnom nasleđu druge države", navodi se u saopštenju.
 
Zaključuje se da će Crna Gora, "vođena takvim pristupom ubuduće prezentirati pevanje uz gusle, kao deo sopstvenog kulturnog nasleđa, što će se posebno odnositi na period nakon što kandidatura Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BIH, bude prihvaćena od strane UNESCO-a".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side