Ministarstvo: Javna rasprava o izgradnji Kolubare B prekinuta zbog opstrukcije RERI
14.09.2020 Beograd

Ministarstvo: Javna rasprava o izgradnji Kolubare B prekinuta zbog opstrukcije RERI

Ministarstvo: Javna rasprava o izgradnji Kolubare B prekinuta zbog opstrukcije RERI Foto: prtscr youtube
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da je javni uvid u prostorni plan TE "Кolubara B" prekinut zbog opstrukcije predstavnika nevladine organizacije Institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu - RERI iz Beograda.

Ova nevladina organizacija je ranije danas saopštila da je javna rasprava prekinuta bez obrazloženja, tako što su predstavnici Ministarstva napustili salu Skupštine opštine Lazarevac.

U saopštenju ministarstva navodi se da je javna rasprava prekinuta zbog RERI koji su "svojim opstrukcijama onemogućili predstavnike nadležnih institucija da odgovore na sve pojedinačne primedbe građana podnete u toku javnog uvida, što je dovelo do prekida sednice".

Prema navodima ministarstva, predstavnici RERI zahtevali su da u salu uđe više ljudi nego što je dozvoljeno propisima u uslovima epidemije kovid-19, a takođe su ometali rad komisije, iznosili zahteve suprotne procedurama javnog uvida, kao i "lažne optužbe na rad komisije".

"Javni uvid, koji predstavlja priliku da se učešćem javnosti u postupku pripreme, koordinacije i praćenja izrade planskih dokumenata, ovi dokumenti poboljšaju, ovom prilikom je zloupotrebljen od jedne nevladine organizacije", navodi se u saopštenju ministarstva.

RERI je ranije danas saopštila da su predstavnici Ministarstva napustili salu SO Lazarevac posle sat vremena rasprave o proceduralnim pitanjima bez ikakvog obrazloženja, i "nakon insistiranja predstavnika zainteresovane javnosti da im se pokaže zapisnik, koji niko nije vodio".

RERI je u saopštenju naveo i da je izgradnja nove termoelektrane Kolubara B, koju finansiraju kineski investitori, od samog početka praćena nezakonitim postupanjem javnih vlasti, skrivanjem informacija od građana i uskraćivanjem prava javnosti da učestvuje u procesu donošenja odluka.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side