Ministarstvo finansija za dogovor o porezu uz prekid strajka
07.11.2014 Beograd

Ministarstvo finansija za dogovor o porezu uz prekid strajka

Ministarstvo finansija za dogovor o porezu uz prekid strajka Foto: Tanjug
Advokatska komora Srbije (AKS) saopštila je danas da je predlog dogovora o paušalnom oporezivanju za 2014. godinu Ministarstva finansija prosledila na izjašnjenje upravnim odborima regionalnih komora koje do sutra u podne treba da joj dostave svoje odgovore.

Upravni odbor AKS će, nakon toga, doneti odluku o daljim koracima i obavestiti o njoj nadležna ministarstva i javnost, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu AKS.

Predlog Ministarstva finansija uslovljen je prekidom obustave rada advokata u Srbiji, a advokati osim regulisanja oporezivanja traže i izmenu javnobeležničkog sistema u Srbiji zbog čega su u štrajku gotovo dva meseca.

U ponudi koja je objavlena na sajtu AKS navodi se da se Ministarstvo finansija obavezuje da uputi vladi Predlog uredbe o dopuni Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje advokata.

Tim predlogom bi poreskim obveznicima, kojima je povećana polazna osnovica za utvrdivanje paušalnog prihoda, paušalni prihod mogao za ovu godinu uvećati najviše do 10 odsto, u odnosu na 2013. godinu.

Takođe, obavezuju se Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija da po donošenju Uredbe, upute vladi Predlog zaključka kojim bi se Poreska uprava obavezala da izvrši izmenu rešenja kojima je advokatima utvrđena viša poreska obaveza od 10 odsto za 2014. godinu.

Dalje je predloženo da Ministarstvo finansija sa Ministarstvom pravde i AKS preispita normativna rešenja u cilju donošenja odgovarajućih propisa na osnovu kojih bi se poreskim advokatima utvrdila obaveza za 2015. godinu.

U poslednjem članu teksta predloženog dogovora, navodi se uslov da AKS i komora u njenom sastavu prekinu štrajk prvog dana nakon potpisivanja dogovora, a u tom slučaju će vlada istog dana usvojiti predloge iz dogovora.

Na sajtu AKS, objavljena je analiza predloga koju je izvršio poreski konsultant Advokatske komore Beograd.

Beogradski advokati su letos 15 dana štrajkovali tražeći izmene poreskih rešenja za 2014. godinu, kojima je porez advokatima povećan za 40 odsto, a u nekim slučajevima i do 100 odsto.

Štrajk beogradskih advokata ponovo je počeo 10. septembra, a u celoj Srbiji 17. septembra.

Pored poreza advokati traže i izmene zakona o javnom beležništvu, koje su počele da se primenjuju 1. septembra.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side