26.09.2018 Beograd

Ministarstvo apelovalo na roditelje da prijave vršnjačko nasilje

Ministarstvo apelovalo na roditelje da prijave vršnjačko nasilje Foto: Novi magazin/VV
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja apelovalo je danas na roditelje da prijave svaki slučaj vršnjačkog nasilja nadležnima u školi koju dete pohađa, poštujući jasno propisane procedure.

 

Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, tako će biti omogućeno da zaposleni i stručni timovi što pre reaguju, zaštite dete i pomognu u rešavanju problema.

"Od škola očekujemo da efikasno i stručno reaguju, u skladu sa propisima i svojom ulogom", navodi se u apelu.

Povod za apel Ministarstva je slučaj vršnjačkog nasilja u školi u Zemunu, u kojoj je jedan dečak promenio odeljenje nakon što je godinu dana trpeo nasilje vršnjaka iz odeljenja. Nakon gostovanja deteta i njegove majke D.D. na televiziji, tokom koga su tri dečaka označeni kao nasilnici, ti dečaci su pretpreli nasilje.

Njih su, u poslednjih nedelju dana, dva puta napala druga deca u "želji da zaštite druga" koji se pojavio na televiziji.

Roditelje trojice dečaka su se, u skladu sa procedurama, javili direktorki Osnovne škole "Rade Končar" i Ministarstvu prosvete, koji su sada angažovani na rešavanju tog problema.

U apelu se navodi da "neprofesionalno i neetičko ponašanje" uredništva i novinara pojedinih medija, koji su zloupotrebili situaciju, dovelo do novog nasilja i opravdane zabrinutosti roditelja druge dece.

Iz Ministarstvo prosvete poručuju da roditelje i medije smatraju svojim partnerima u borbi protiv vršnjačkog nasilja i da ne žele da ih spreče da javno govore o tom problemu, ali da je to potrebno uraditi "veoma pažljivo, kako se ne bi kako se ne bi proizvele posledice koje mogu da budu i mnogo gore".

"Pozivamo sve da se prvo obrate nadležnima u školi, a zatim i Ministarstvu prosvete, kako bi institucije, uključujući policiju, zdravstvo i centre za socijalni rad, mogli efikasno da reaguju i apelujemo na sve da neodgovorno medijsko izveštavanje može proizvesti kontraefekat i dovesti do toga da se na nasilje odgovara nasiljem", poručuju u Ministarstvu prosvete.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side