22.05.2019 Beograd

Ministarstsvo prosvete: Postupamo zakonito i da isplaćujemo plate u skladu sa Uredbom

Ministarstsvo prosvete: Postupamo zakonito i da isplaćujemo plate u skladu sa Uredbom Foto: Beta / MPNTR / MO
Ministarstvo prosvete saopštilo je danas povodom kritika Državne revizorske institucije zbog pogrešnog obračunavanja plata da postupaju zakonito i da plate isplaćuju na osnovu postojećih zakona i uredbe.

"Utvrđivanje prava na finansiranje zarada zaposlenih u ustanovama visokog obrazovanja sprovodi u skladu sa zakonima o budžetu, o visokom obrazovanju, o normativima i standardima uslova rada univerziteta i fakulteta koje se finansiraju iz budžeta i Uredbom o merilima za utvrđivanje visine troškova studija na višim školama čiji je osnivač Republika", navode iz ministarstva.

Kako se dodaje u saopštenju, aktuelni sistem finansiranja visokog obrazovanja zasnovan je na uredbama koje prepoznaju normativno određeni potrebni broj nastavnika i saradnika, a ne prema broju stvarno zaposlenih nastavnika i saradnika, navode iz ministarstva i dodaju da se u skladu sa tim opredeljuju sredstva u budžetu za finansiranje visokog obrazovanja.

"To je razlog zbog čega je i došlo do razlike potrebnih sredstava za plate koje opredeljuje Ministarstvo od onoga što je utvrdila Državna revizorska institucija, koja je plate obračunavala po Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama", piše u saopštenju.

Iz ministarstva naglašavaju da postupaju zakonito i da isplaćuje plate u skladu sa Uredbom, ali da nažalost, postojeći pravni okvir nije adekvatan, zbog čega je Ministarstvo prosvete pre godinu dana počelo sa izradom zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koji bi trebalo da bude usvojen ove godine.

"Ipak, manjkavi zakoni i uredbe, kao i dopis prethodnog ministra prosvete, koji je 2015. godine dozvolio da univerziteti i fakulteti samostalno uređuju raspodelu dobijenih sredstava, ne aboliraju one koji su to zloupotrebili", navodi se u saopštenju.

Fakulteti koji su dobili više novca nego što imaju zaposlenih, trebalo je taj novac ili da vrate ili da ga upotrebe u korist studenata, a ne da povećavaju plate svojim zaposlenima, ističu iz ministarstva.

Kako dodaju usvajanjem zakona o finansiranju visokog obrazovanja biće uveden red u ovu oblast, na čemu insistira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Iz ministarstva su naveli i da u potpunosti podržavaju rad DRI i ostalih državnih institucija i organa, jer imaju zajednički cilj - da u Srbiji napravimo uređeni sistem.

Iz DRI su danas saopštili da je zbog nepravilnosti obračuna rashoda za zaposlene utvrđeno da je više isplaćeno 1,44 milijarde dinara od čega je 779 miliona dinara isplaćeno na ime većih zarada, 366 miliona bez pravnog osnova i još oko 300 miliona zbog drugih nepravilnosti.

Rečeno je da su pet fakulteta (Ekonomski fakultet u Beogradu i u Kragujevcu, Pravni i Filozofski fakultet u Novom Sadu i Filološki fakultet u Beogradu) podelili veće zarade jer su ta sredstva dobili od Ministarstva prosvete na osnovu pogrešnog obračuna prema podacima iz 2014. godine i zbog toga su podnete prekršajne prijave.

Jedna od čestih nepravilnosti je, prema njegovim rečima i popravka puteva pred izbore bez validne dokumentacije.

Pejović je kazao da je osam lokalnih vlasti odobrilo 31 milijardu dinara za tekuće poslovanje i pokriće gubitaka javnih preduzeća zbog čega su smanjili mogućnosti za unapređenje infrastrukture.

Revizijom je utvrđeno i da Beogradska filharmonija nije pravilno iskazala rashode koji odgovaraju stvarnim troškovima kao i niz nepravilnosti u više lokalnih samouprava među kojima su Jagodina gde je prema odgovornima pokrenuto devet krivičnih prijava, kao i Novi Pazar sa šest prijava.

DRI je tokom prošle godine podnela 289 prijava protiv 157 odgovornih lica, 242 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 26 prijava za privredni prestup i 21 krivičnu prijavu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side