22.05.2019 Beograd

Ministarstsvo prosvete: Postupamo zakonito i da isplaćujemo plate u skladu sa Uredbom

Ministarstsvo prosvete: Postupamo zakonito i da isplaćujemo plate u skladu sa Uredbom Foto: Beta / MPNTR / MO
Ministarstvo prosvete saopštilo je danas povodom kritika Državne revizorske institucije zbog pogrešnog obračunavanja plata da postupaju zakonito i da plate isplaćuju na osnovu postojećih zakona i uredbe.

"Utvrđivanje prava na finansiranje zarada zaposlenih u ustanovama visokog obrazovanja sprovodi u skladu sa zakonima o budžetu, o visokom obrazovanju, o normativima i standardima uslova rada univerziteta i fakulteta koje se finansiraju iz budžeta i Uredbom o merilima za utvrđivanje visine troškova studija na višim školama čiji je osnivač Republika", navode iz ministarstva.

Kako se dodaje u saopštenju, aktuelni sistem finansiranja visokog obrazovanja zasnovan je na uredbama koje prepoznaju normativno određeni potrebni broj nastavnika i saradnika, a ne prema broju stvarno zaposlenih nastavnika i saradnika, navode iz ministarstva i dodaju da se u skladu sa tim opredeljuju sredstva u budžetu za finansiranje visokog obrazovanja.

"To je razlog zbog čega je i došlo do razlike potrebnih sredstava za plate koje opredeljuje Ministarstvo od onoga što je utvrdila Državna revizorska institucija, koja je plate obračunavala po Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama", piše u saopštenju.

Iz ministarstva naglašavaju da postupaju zakonito i da isplaćuje plate u skladu sa Uredbom, ali da nažalost, postojeći pravni okvir nije adekvatan, zbog čega je Ministarstvo prosvete pre godinu dana počelo sa izradom zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koji bi trebalo da bude usvojen ove godine.

"Ipak, manjkavi zakoni i uredbe, kao i dopis prethodnog ministra prosvete, koji je 2015. godine dozvolio da univerziteti i fakulteti samostalno uređuju raspodelu dobijenih sredstava, ne aboliraju one koji su to zloupotrebili", navodi se u saopštenju.

Fakulteti koji su dobili više novca nego što imaju zaposlenih, trebalo je taj novac ili da vrate ili da ga upotrebe u korist studenata, a ne da povećavaju plate svojim zaposlenima, ističu iz ministarstva.

Kako dodaju usvajanjem zakona o finansiranju visokog obrazovanja biće uveden red u ovu oblast, na čemu insistira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Iz ministarstva su naveli i da u potpunosti podržavaju rad DRI i ostalih državnih institucija i organa, jer imaju zajednički cilj - da u Srbiji napravimo uređeni sistem.

Iz DRI su danas saopštili da je zbog nepravilnosti obračuna rashoda za zaposlene utvrđeno da je više isplaćeno 1,44 milijarde dinara od čega je 779 miliona dinara isplaćeno na ime većih zarada, 366 miliona bez pravnog osnova i još oko 300 miliona zbog drugih nepravilnosti.

Rečeno je da su pet fakulteta (Ekonomski fakultet u Beogradu i u Kragujevcu, Pravni i Filozofski fakultet u Novom Sadu i Filološki fakultet u Beogradu) podelili veće zarade jer su ta sredstva dobili od Ministarstva prosvete na osnovu pogrešnog obračuna prema podacima iz 2014. godine i zbog toga su podnete prekršajne prijave.

Jedna od čestih nepravilnosti je, prema njegovim rečima i popravka puteva pred izbore bez validne dokumentacije.

Pejović je kazao da je osam lokalnih vlasti odobrilo 31 milijardu dinara za tekuće poslovanje i pokriće gubitaka javnih preduzeća zbog čega su smanjili mogućnosti za unapređenje infrastrukture.

Revizijom je utvrđeno i da Beogradska filharmonija nije pravilno iskazala rashode koji odgovaraju stvarnim troškovima kao i niz nepravilnosti u više lokalnih samouprava među kojima su Jagodina gde je prema odgovornima pokrenuto devet krivičnih prijava, kao i Novi Pazar sa šest prijava.

DRI je tokom prošle godine podnela 289 prijava protiv 157 odgovornih lica, 242 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 26 prijava za privredni prestup i 21 krivičnu prijavu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Bastać: Referendum ima legitimitet, izašlo više od 10 odsto građana Bastać: Referendum ima legitimitet, izašlo više od 10 odsto građana

  Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać rekao je danas da održano izjašnjavanje građana o radovima na toj opštini ima legitmitet jer je izašlo više od deset odsto građana.

 • Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud

  "Svedočim pred Višim sudom u Valjevu. Tužiteljka se žalila na rešenje o rehabilitaciji. Sudija je korektan i profesionalan. Iako me satima ispituje, često i na okolnosti koje nisu relevantne ili se meni tako čini, trudi se da pokaže širinu. Advokat predlagača Kalabićeve rehabilitacije u jednom trenutku me pita mislim li zaista da su svedoci 1945. pred Državnom komisijom mogli da se sećaju šta se dogodilo dve ili tri godine ranije", istoričar Milivoj Bešlin počinje priču o svom svedočenju u procesu za rehabilitaciju Nikole Kalabića.

 • Majka i dete poginuli na Bežanijskoj kosi Majka i dete poginuli na Bežanijskoj kosi

  U stanu na Bežanijskoj kosi oko 8.20 časova je izbio požar, a poginuli su majka i dete.

 • Mala matura - rešenja testa iz srpskog jezika Mala matura - rešenja testa iz srpskog jezika

  Testom iz srpskog jezika počela je mala matura, koja će trajati do srede, 19. juna.

 • Danas i sutra nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom Danas i sutra nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom

  Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas i sutra biti nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, uz 20 do 30 litara kiše u kratkom periodu, grad i olujni vetar.

 • Jovanović: Bojkot svih skupština u Beogradu, SNS reaguje samo na pritisak Jovanović: Bojkot svih skupština u Beogradu, SNS reaguje samo na pritisak

  Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović pozvao je danas sve odbornike opozicije da u skladu sa Sporazumom sa narodom bojkotuju rad svih skupština beogradskih opština, jer vlast SNS-a ne reaguje na argumentovanu kritiku, nego samo na pritisak.

 • Vučić: Izbori krajem marta ili početkom aprila, biće to najteži izbori Vučić: Izbori krajem marta ili početkom aprila, biće to najteži izbori

  Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da će parlamentarni izbori biti održani verovatno krajem marta ili početkom aprila naredne godine i ocenio da će biti "najteži" izbori jer će kako je naveo "mnogi želeti da Srbija više ne bude suverena i samostalna zemlja" dok drugi "hoće da pljačkaju još više".

 • Dragan Janjić: Uticaj fotografije sve značajniji Dragan Janjić: Uticaj fotografije sve značajniji

  Novinska agencija Beta je, kao i 15 proteklih godina, i ove dodelila nagrade najboljim fotografima i njihovim ostvarenjima.

 • Amfilohije: Vučić je izdajnik, izdaće Kosovo Amfilohije: Vučić je izdajnik, izdaće Kosovo

  Mitropolit crnogorsko primorski SPC Amfilohije optužio je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "izdajnik", jer "svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo".

 • Jeremić: Zakon o nauci podstiče najbolje da odu Jeremić: Zakon o nauci podstiče najbolje da odu

  Narodna stranka upozorila je danas da će izmene Zakona o nauci i istraživanju podstaći najškolovanije ljude koje Srbija ima da napuste zemlju i svojim znanjem doprinesu razvoju drugih država, koje u njihovo obrazovanje nisu ništa uložile.

 • Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918.

  Predsednik Lige socijadelmokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je činjenica da je posle 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) postala imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) i založio se za "ispravljanje istorijske nepravde" i za vraćanje oduzete imovine.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side