Ministarka pravde u Njujorku razgovarala sa Meronom i Bramecom
11.12.2018 Beograd

Ministarka pravde u Njujorku razgovarala sa Meronom i Bramecom

Ministarka pravde u Njujorku razgovarala sa Meronom i Bramecom Foto: Beta/Ministarstvo pravde
Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović sastala se u Njujorku sa predsednikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Teodorom Meronom i ponovo postavila pitanje transfera srpskih osuđenika zbog neadekvatnih uslova u Estoniji, gde služe kaznu, saopšteno je danas iz ministarstva.

Meron je ukazao da je saglasan da je potrebno premestiti ih u neku drugu državu i rekao da saoseća sa porodicama tih srpskih osuđenika.

Takođe, Meron je pozdravio pozitivan stav Srbije u vezi sa osnivanjem Informativnog centra u Beogradu, koji bi omogućio pristup arhivi Haškog tribunala.

On je ukazao da je u toku priprema smernica na koji način države to treba da učine, zatim da se prevode sudske presude na jezik domaće države, kao i da je u toku formiranje arhive Tribunala.

Govoreći o preostalim slučajevima protiv Srba koji se vode pred Mehanizmom, Meron je rekao da će drugostepena odluka protiv Karadžića biti doneta do kraja marta 2019.

Nakon sastanaka sa Teodorom Meronom, ministarka Kuburović razgovarala je i sa bivšim glavnim tužiocem Haškog tribunala a sadašnjim tužiocem Mehanizma Seržom Bramercom o novom Izveštaju o saradnji država bivše SFRJ sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične tribunale.

Ministarka pravde je istakla da je Srbija u protekle dve godine značajno unapredila kapacitete Tužilaštva za ratne zločine, kako bi imalo sve neophodne uslove za efikasno procesuiranje okrivljenih za najteža krivična dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnost ili etničku pripadnost.

Bramerc je ukazao da je u novom izveštaju istaknut nedostatak regionalne saradnje u okviru procesuiranja ratnih zločina pred domaćim pravosudnim organima - Hrvatske, BiH i Srbije, zatim neprihvatljivost veličanja lica, koja su pravnosnažno osuđena za ratne zločine, kao i značaj posvećenosti svih država pronalaženju nestalih osoba.

Ministarka je istakla da se ne slaže sa tvrdnjom da ne postoji regionalna saradnja, da Srbija redovno odgovara na zamolnice iz BiH i Hrvatske, dok takva spremnost za saradnju ne postoji kada je reč o srpskim zamolnicama.

Ona je naglasila i da objavljeni memoari Nebojše Pavkovića ne zaslužuju da budu tako oštro kritikovani od strane tužioca ili Mehanizma, posebno što je ista takva kritika izostala kada su u pitanju slučajevi nacionalnog veličanja Nasera Orića ili Slobodana Praljka, piše u saopštenju.

Ministarka pravde Kuburović u Njujorku predstavlja Srbiju na redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom novog šestomesečnog izveštaja o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side