26.07.2018 Beograd

Ministarka pravde srbije: Nacrt ustavnih amandmana na jesen u Skupštini

Ministarka pravde srbije: Nacrt ustavnih amandmana na jesen u Skupštini Foto: Beta / Milan Obradović
Ministarstvo pravde Srbije će do kraja avgusta ;završiti svoj deo posla i uputiti Vladi Srbije na usvajanje nacrt ustavnih amandmana, najavila je danas ministarka Nela Kuburović.

Ministarka je kazala u Kragujevcu da očekuje da će se predlog amandmana tokom jeseni biti u skupštinskoj proceduri.

Kuburović je rekla da je obaveza Ministarstva i Vlade da ustavne amandmane usklade s nedavnim mišljenjem Venecijanske komisije, a i procedura izmene Ustava je komplikovana.

"Vlada prvo treba da uputi predlog Narodnoj skupštini da se uopšte pristupi izmeni Ustava, treba da se postigne dvotrećinska većina u parlamentu. I tek kada parlament prihvati izmenu Ustava, može da se govori o budućim ustavnim amandmanima", kazala je Kuburović i dodala da će Skupština organizovati javno slušanje i javnu raspravu o tome.

"Nadamo se da ćemo do kraja godine biti u mogućnosti da iznesemo predloge na glasanje koji, takođe, treba da budu usvojeni sa dvotrećinskom većinom i nakon toga potvrđeni od strane građana na referendumu", kazala je ministarka.

"Ustav je samo osnova za donošenje budućih zakona", kazala je Kuburović koja uskoro očekuje i druge novine jer "veliki set zakona u oblasti pravosuđa treba da se menja i uskladi".

Ministarka je rekla da u tom poslu "ne smemo biti brzopleti, da ne bismo došli u situaciju kao 2010. godine" kada su formirani potpuno novi sudovi - Apelacioni i Upravni sud, a da nisu imali ni zgrade. 

"Sada otklanjamo neke nedostatke koji su bili 2010. i reforme koja se sprovodila 2009.", rekla je Kuburović.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side