Ministarka Mihajlović zahvalila inspektorima rada na nadzoru na gradilištima
01.08.2020 Beograd

Ministarka Mihajlović zahvalila inspektorima rada na nadzoru na gradilištima

Ministarka Mihajlović zahvalila inspektorima rada na nadzoru na gradilištima Foto: Beta / Zoran Petrović
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović zahvalila je danas inspekciji rada na nadzoru koji je obavila na gradilištima stanova za pripadnike snaga bezbednosti, i kako je dodala, time doprinela da uslovi rada budu bolji a radnici maksimalno zaštićeni.

Ona je u saopštenju ocenila da samo zajednički rad svih institucija, maksimalna odgovornost izvođača i samih radnika mogu da doprinesu većoj bezbednosti radnika na gradilištima.

"Prilikom obilaska izgradnje stanova u Sremskoj Mitrovici prošle sedmice primetila sam da neki radnici nisu nosili šlemove i drago mi je što je inspekcija rada brzo reagovala i obišla gradilišta", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je dodala da je važno da Srbija prođe što bezbolnije kroz ekonomsku krizu u kojoj se nalazi čitav svet kao posledica pandemije kovid-19, a da je to nemoguće ako se ne učini sve da radnici budu bezbedni, a njihovo zdravlje sačuvano.

Inspektori rada su tokom 55 kontrola u petak našli radnike "na crno" na gradilištima stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Vranju.Ministarstvo rada je saopštilo da je nadzor izvršen da bi se utvrdilo da li se tokom vrućine poslodavci pridržavaju pravila i radnicima omogućavaju smenski rad i česte pauze.

Od 202 zatečena radnika, 20 nije bilo prijavljeno, odnosno nisu imali uredne radne dozvole, a među njima 13 su državljani Turske, koji su zatečeni na gradilištu Vranju i Kragujevcu.

Inspektori rada doneli su devet rešenja s nalozima za otklanjanje nedostataka i sedam o zabrani rada, pet "naloga na zapisnike" i podneli 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, od kojih pet u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i sedam u oblasti radnih odnosa.

U Sremskoj Mitrovici je u osam nadzora obuhvaćeno 26 radnika, od kojih pet "na crno", a u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu doneto je jedno rešenje za otklanjanje utvrđenih nedostataka, i jedno o zabrani rada. Podneta su i dva zahteva u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i tri u oblasti radnih odnosa.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 2.08.2020, 06:22h Sima

    Госпођо Министарко, цео свој радни век сам провео радећи на изградњи капиталних енергетских објеката. Данав, Ви као министарка захваљујете инспекторима рада на надзору по градилиштима Србије. Али,питам Вас, где је данас српско грађевинарство које је до пре 20-так година било међу најуспешнијим у Европи. Да,Србија и данас има веома добре грађевинске раднике,наравно и стручњаке, али сви ти наши одлични грађевинци за мизерне плате раде код страних компанија које изводе радове на градилиштима по Србији. Молим Вас урадите нешто да се поврати слава српском грађевинарству. Мислим да не трба много рада и труда да би се то и успело. ПОДВЛАЧИМ - ВРАТИТЕ СЛАВУ СРПСКОМ ГРАЂЕВИНАРСТВУ!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side