Ministarka Kuburović: Srbija čini sve u cilju jačanja vladavine prava
27.05.2019 Beograd

Ministarka Kuburović: Srbija čini sve u cilju jačanja vladavine prava

Ministarka Kuburović: Srbija čini sve u cilju jačanja vladavine prava Foto: Beta / Milos Miskov
Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović pozvala je danas sve nadležne da dosledno primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, a građane da prijavljuju nasilje.

Kuburović je na otvaranju Dana prava Jugoistočne Evrope kazala da se od stupanja na snagu tog zakona, usvojenog 2016. a primenjenog 2017. godine, sud do maja razmotrio 90.000 slučajeva i da je izrečeno 31.438 produženja hitne mere.

Istakla je da je Srbija svesna da je vladavina prava ključna oblast EU, da je Srbija "duboko posvećena reformskom procesu" i da "čini sve u cilju jačanja vladavine prava".

"Ministarstvo pravde kontinuirano i aktivno radi na jačanju ljudskih prava i postignut je značajan napredak", rekla je Kuburović na otvaranju Dana prava jugoistočne Evrope.

Ona je rekla da je Srbija donela Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći i da se spremaju podzakonski akti vezani za njegovu primenu da bi se ljudima slabijeg imovnog stanja unapredio pristup pravdi.

Kuburović je kazala da se pravi i prva Strategija o pravima žrtava i da ta radna grupa radi na izradi Akcionog plana te Strategije.

Navela je da je Srbija usvojila i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kao i da je razvijen portal sudske prakse.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je vladavina prava fundamentalna oblast Poglavlja 24 i 24.

On je kazao da iako je Srbija donela Zakon o zabrani diskriminacije, "ima još stvari koje treba uraditi da bi se zaštitile ranjive grupe" i dodao da je neophodno usvojiti novu Antidiskriminacionu strategiju pošto je prethodna istekla.

"Nažalost, porodično nasilje nema granice i dešava se svuda u Evropi", rekao je Fabrici.

Fabrici je pozvao sve nadležne učine sve da se osigura sloboda medija i pravo na izražavanje.

"EU gleda u sve ove oblasti kao prioritetne u procesu pristupanja", rekao je Fabrici.

Švedski ambasador Jan Lundin istakao je važnost donošenja Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i naveo da je neophodno raditi na stvaranju efikasnog i finansijski održivog sistema besplatne pravne pomoći.

Direktor za Evropu Civil rights defenders Goran Miletić kazao je da su Dani prava Jugoistočne Evrope jedinstven regionalni skup - da su na jednom mestu svi koji se bave pravom, kao i institucije koje primenjuje pravne standarde.

"U poslednje vreme dešava se da te institucije ne sarađuju, da pravnici drugačije interpretiraju neke standrade koji postoje naročito one koje daje Evropska konvencija o ljudskim pravima", rekao je Miletić novinarima i dodao da je na Danima prava Jugoistočne Evrope ove godine oko 50 izlagača.

On je naveo da vladavina u prava u Srbiji "svakako nije na zadovoljavajućem nivou" i da o tome govore i izveštaji Evropske komisije (EK).

Miletić je naveo da su "reperi procene vladavine prava u Srbiji izveštaji EK i Savet Evrope, koji takođe ima dosta zamerki na stanje".

"S jedne strane nismo toliko loši kao Rusija, ili trenutno Turska ili Azerbejdžan, a opet nismo na onom nivou na kojem treba da bude zemlja EU", rekao je Miletić i dodao da je potrebno unaprediti mnogo stvari i primenjivati zakone.

Miletić je o Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći kazao da su na to sve države čekale dugo, a Srbija preko 18 godina i dodao da je sada teško reći da li će se pojaviti neki problemi u primeni.

"Ja zaista verujem da je iskorak napred što je zakon donet, ali kako će izgledati u primeni ostaje da se vidi", rekao je Miletić.

On je rekao da Srbija "poprilično sporo napreduje, ali da se taj napredak na kraju ipak desi".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side