27.05.2019 Beograd

Ministarka Kuburović: Srbija čini sve u cilju jačanja vladavine prava

Ministarka Kuburović: Srbija čini sve u cilju jačanja vladavine prava Foto: Beta / Milos Miskov
Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović pozvala je danas sve nadležne da dosledno primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, a građane da prijavljuju nasilje.

Kuburović je na otvaranju Dana prava Jugoistočne Evrope kazala da se od stupanja na snagu tog zakona, usvojenog 2016. a primenjenog 2017. godine, sud do maja razmotrio 90.000 slučajeva i da je izrečeno 31.438 produženja hitne mere.

Istakla je da je Srbija svesna da je vladavina prava ključna oblast EU, da je Srbija "duboko posvećena reformskom procesu" i da "čini sve u cilju jačanja vladavine prava".

"Ministarstvo pravde kontinuirano i aktivno radi na jačanju ljudskih prava i postignut je značajan napredak", rekla je Kuburović na otvaranju Dana prava jugoistočne Evrope.

Ona je rekla da je Srbija donela Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći i da se spremaju podzakonski akti vezani za njegovu primenu da bi se ljudima slabijeg imovnog stanja unapredio pristup pravdi.

Kuburović je kazala da se pravi i prva Strategija o pravima žrtava i da ta radna grupa radi na izradi Akcionog plana te Strategije.

Navela je da je Srbija usvojila i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kao i da je razvijen portal sudske prakse.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je vladavina prava fundamentalna oblast Poglavlja 24 i 24.

On je kazao da iako je Srbija donela Zakon o zabrani diskriminacije, "ima još stvari koje treba uraditi da bi se zaštitile ranjive grupe" i dodao da je neophodno usvojiti novu Antidiskriminacionu strategiju pošto je prethodna istekla.

"Nažalost, porodično nasilje nema granice i dešava se svuda u Evropi", rekao je Fabrici.

Fabrici je pozvao sve nadležne učine sve da se osigura sloboda medija i pravo na izražavanje.

"EU gleda u sve ove oblasti kao prioritetne u procesu pristupanja", rekao je Fabrici.

Švedski ambasador Jan Lundin istakao je važnost donošenja Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i naveo da je neophodno raditi na stvaranju efikasnog i finansijski održivog sistema besplatne pravne pomoći.

Direktor za Evropu Civil rights defenders Goran Miletić kazao je da su Dani prava Jugoistočne Evrope jedinstven regionalni skup - da su na jednom mestu svi koji se bave pravom, kao i institucije koje primenjuje pravne standarde.

"U poslednje vreme dešava se da te institucije ne sarađuju, da pravnici drugačije interpretiraju neke standrade koji postoje naročito one koje daje Evropska konvencija o ljudskim pravima", rekao je Miletić novinarima i dodao da je na Danima prava Jugoistočne Evrope ove godine oko 50 izlagača.

On je naveo da vladavina u prava u Srbiji "svakako nije na zadovoljavajućem nivou" i da o tome govore i izveštaji Evropske komisije (EK).

Miletić je naveo da su "reperi procene vladavine prava u Srbiji izveštaji EK i Savet Evrope, koji takođe ima dosta zamerki na stanje".

"S jedne strane nismo toliko loši kao Rusija, ili trenutno Turska ili Azerbejdžan, a opet nismo na onom nivou na kojem treba da bude zemlja EU", rekao je Miletić i dodao da je potrebno unaprediti mnogo stvari i primenjivati zakone.

Miletić je o Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći kazao da su na to sve države čekale dugo, a Srbija preko 18 godina i dodao da je sada teško reći da li će se pojaviti neki problemi u primeni.

"Ja zaista verujem da je iskorak napred što je zakon donet, ali kako će izgledati u primeni ostaje da se vidi", rekao je Miletić.

On je rekao da Srbija "poprilično sporo napreduje, ali da se taj napredak na kraju ipak desi".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Oslobođen Vasilije Bojić pritvoren u akciji na severu Kosova Oslobođen Vasilije Bojić pritvoren u akciji na severu Kosova

  Sin šefa operative regionalne direkcije Policije Kosova za sever Kosova, Željka Bojića, Vasilije Bojić koji je pritvoren jutros u akciji policije na severu Kosova pošto je kod njega pronađeno oružje je posle davanja izjave oslobođen dok predmet protiv njega ide u redovnu proceduru.

 • Specijalni tužilac: Sumnja se da su policajci prikrivali dokaze o ubistvu Ivanovića Specijalni tužilac: Sumnja se da su policajci prikrivali dokaze o ubistvu Ivanovića

  Specijalni tužilac Sulj Hodža koji vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića izjavio je da je svrha jutrošnje policijske akcije na severu Kosova povezana sa istragom ubistva lidera Inicijative SDP i da su predmet bili pripadnici Policije Kosova za koje se sumnja da su prikrivali dokaze o tom zločinu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Mediji i tržište u Srbiji -- Medijske slike i (ne)prilike -- Do dobrih i zdravih medija vodi neki drugi put od ovoga na kojem smo mi sada – a tržište, tržišni uslovi i jasna pravila šta je medijima ne/dozvoljeno, kao i praksa koja ta pravila efikasno sprovodi, neophodni su preduslovi i pre ili kasnije to će se i nama desiti. Kako će se to desiti, kakav će ambijent za ekonomsku održivost stvarati i hoće li taj ambijent biti takav da će ekonomska održivost, nezavisnost i kvalitet biti glavne karakteristike medija, svakako najviše zavisi od države. Autor: Dejan Radosavljević*

 • Iva Đilas: Navodi medija o nasilju u našoj porodici apsolutna neistina Iva Đilas: Navodi medija o nasilju u našoj porodici apsolutna neistina

  Bivša supruga lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Iva Đilas izjavila je danas da je apsolutna neistina sve što mediji objavljuju o njemu i njihovom odnosu i istakla da nikada nije bilo fizičkog nasilja.

 • Dve godine od spota kojim je Oliver Ivanović žigosan kao izdajnik Dve godine od spota kojim je Oliver Ivanović žigosan kao izdajnik

  Danas se navršava 21 mesec od ubistva Olivera Ivanovića, a na današnji dan, pre tačno dve godine objavljen je i spot na TV Pink i TV Mostu, kojim je žigosan kao "nepošten čovek" i "izdajnik", podseća portal Košev uz navode da ubistvo nije rasvetljeno, kao ni to ko je autor spota.

 • Dačić: Srbija, Crna Gora i BiH bi trebalo da nastupaju kao blok Dačić: Srbija, Crna Gora i BiH bi trebalo da nastupaju kao blok

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da bi Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina trebalo da što bolje sarađuju i na neki način prave i nastupaju kao jedan blok.

 • CarGo podneo krivičnu prijavu protiv taksista zbog štrajka CarGo podneo krivičnu prijavu protiv taksista zbog štrajka

  Predsednik Udruženja građana CarGo Aleksandar Vučić podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv organizatora štrajka taksista u Beogradu sa obrazloženjem da su izvršili krivično delo zloupotrebe prava na štrajk, saopštilo je danas to udruženje.

 • UNS: Glavni urednik TV Hepi pozvan na sednicu REM-a UNS: Glavni urednik TV Hepi pozvan na sednicu REM-a

  Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) pokrenuo je postupak za izricanje mere protiv televizije Hepi zbog emitovanja scene oralnog seksa u rijaliti programu "Parovi", prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

 • Sindikat najavio krivičnu prijavu protiv Vulina zbog smenjivanja uzbunjivača Sindikat najavio krivičnu prijavu protiv Vulina zbog smenjivanja uzbunjivača

  Vojni sindikat Srbije najavio je danas da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih najbližih saradnika zbog progona, degradiranja i mobingovanja uzbunivača koji je ukazao na korpuciju i nezakonitost prilikom zapošljavanja četiri osobe u Ministarstvo odbrane.

 • Brnabić: Funkcija u SNS-u mi nije potrebna, volela bih da radim s mladima Brnabić: Funkcija u SNS-u mi nije potrebna, volela bih da radim s mladima

  Premijerka Srbije Ana Brnabić koja je prošle nedelje postala članica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), kazala je da joj funkcija u stranci nije potrebna i da bi u SNS-u volela da radi s mladim ljudima. Branbić je za izdanje beogradskih "Večernjih novosti" od srede rekla da SNS "brine o ljudima, a ne o popularnosti".

 • Rebić: Imali smo saznanja da će biti sprovedena akcija na severu Kosova Rebić: Imali smo saznanja da će biti sprovedena akcija na severu Kosova

  Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je srpska policija imala saznanja da će ROSU danas sprovesti akciju na severu Kosova.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side