Ministarka: Francuska nije protiv proširenja EU ali prvo mora da se obavi reforma Unije
13.12.2019 Beograd

Ministarka: Francuska nije protiv proširenja EU ali prvo mora da se obavi reforma Unije

Ministarka: Francuska nije protiv proširenja EU ali prvo mora da se obavi reforma Unije Foto: Beta / Miloš Miškov
Francuska nije protiv proširenja Evropske unije (EU) ali Pariz želi da Unija prvo bude reformisana pre proširenja, jer će to biti u interesu i novih i starih članica, izjavila je danas u Beogradu ministarka odbrane Francuske Florans Parli i dodala da će za to biti potrebno više godina.

"Dva su uslova za to (nastavak proširenja). Da reformišemo metod pregovaranja, da on bude reverzibilan i politički, jer će tako biti još bolji za zemlje koje ulaze u Uniju i to će biti dobro i za Srbiju i za Crnu Goru. Drugi uslov je da se EU dopunski reformiše, u smislu budžeta, politike i načina odlučivanja. Za to će biti potrebno više godina", rekla je Parli u Beogradu nakon sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i Francuske, Parli je rekla da postoje veoma dobre istorijske veze i bliskost naroda još od vremena Prvog svetskog rata.

"Bratstvo po oružju ostalo je u srcima još od vremena Prvog svetskog rata a sada unuci preživelih svedoče o zajedničkoj istoriji. Na vojničkom groblju danas smo posetili grobove mrtvih iz Srbije i Francuske koji su se borili na Istočnom frontu (Solunskom frontu) i mi ne zaboravljamo doprinos Srbije u Prvom svetskom ratu", rekla je ona.

Parli je dodala da Francuska tretira Zapadni Balkan kao suseda i da smatra da je bitno da i taj deo budu uključen u Evropu, da bi bio izuzet od bilo kakvih negativnih uticaja.

"A sama Evropa ima da obavi sopstvene poslove u vezi sa svojim funkcionisanjem dok ne dođe do proširenja", rekla je ona.

Francuska ministarka je rekla da su bilateralni odnosi Srbije i Francuske u oblasti odbrane dobri, da postoji otvoreni i slobodni dijalog i da je Pariz veoma zainteresovan da čuje na koji način Beograd vidi svoju budućnost na kontinentu i u regionu.

"U oblasti naoružanja - helikopteri Erbas su već isporučeni, a radi se i na formiranju centra za njihovo održavanje. Drugo, saradnja se razvija i na osnovu kupovine raketa Mistral 3. Srbija učestvuje u mirovnim misijama EU i UN i mi pozdravljamo njeno angažovanje na teškim terenima gde mnogi ne žele da idu. Hvala Srbiji na ulozi u misijama u Africi, kvalitet srpskog uticaja je veoma cenjen, ne samo u domenu medicine", rekla je ona.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side