17.12.2017 Niš

Ministar zdravlja Srbije: Februara dolaze farmaceuti s Kube radi zajedničke proizvodnje lekova

Ministar zdravlja Srbije: Februara dolaze farmaceuti s Kube radi zajedničke proizvodnje lekova Foto: Beta / Saša Đorđević
Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je rekao danas da će početkom februara u Srbiju doći najbolji kubanski stručnjaci da bi sa svojim kolegama u Srbiji pravili nove lekove.

Ministar je to rekao na otvaranju Kliničkog centra u Nišu gde je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić s kojim je Lončar bio u poseti Kubi, gde je krajem ove nedelje potpisao sporazum o saradnji farmaceuta.

Lončar je rekao novinarima da će stručnjaci Kube sa stručnjacima iz beogradskog Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" i drugih ustanova u Srbiji pravili lekove, "i to ne samo one koji su do sada napravljeni, već i nove".

"Mislim da ćemo moći da na svetsko tržište izađemo s nekim najnovijim lekovima i najnovijim vakcinama. Onda bismo i 'Torlak' vratili na staro mesto - među tri do pet vodećih instituta sveta", rekao je Lončar.

Ministar je rekao da se u "Galenici" proizvode kubanski lek za povećanu masnoću i vakcina za karcinom pluća, a sledeći biće lek za "dijabetično stopalo".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.12.2017, 21:08h Tradicionalne vrednosti...

    "Ministar zdravlja Srbije: Februara dolaze farmaceuti s Kube radi zajedničke proizvodnje lekova..." ... - ...- Još jedan uspeh - srpska farmaceutska industrija proizvodiće i kubanske i srpske tradicionalne vrednosti: venčiće belog luka (od uroka), gašeno ugljevlje sa H2O sa kladenca ispod bukve (od uroka) itd.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side