25.05.2018 Beograd

Ministar zaštite životne sredine Srbije pozvao na akciju zbog klimatskih promena

Ministar zaštite životne sredine Srbije pozvao na akciju zbog klimatskih promena Foto:Media Centar Beograd
Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je danas u da se Srbija nalazi u regionu koji je jedan od najviše pogođenih klimatskim promenama u svetu, saopštilo je Ministarstvo.

Trivan je na Regionalnom seminaru u Beogradu za parlamente Centralne i Istočne Evrope i Centralne Azije, o ciljevima održivog razvoja i uticaju klimatskih promena na porast siromaštva i javno zdravlje stanovništva rekao da je u svetu neophodna zajednička akcija zbog klimatskih promena.

"Ako se klimatske promene ne ublaže, posledice mogu biti dramatične", rekao je Trivan.

Ministar je rekao da podaci ukazuju da ukoliko se nastavi sadašnji trend, predviđa se da će u Srbiji do kraja veka prosečna srednja godišnja temperatura vazduha porasti za čak četiri stepena, što će "drastično uticati na naš život i na biodiverzitet"

"U jednom od toplih talasa u Beogradu, jula 2007. godine smrtnost je bila povećana za 76 odsto", rekao je Trivan.

Predviđa se, kako je rekao, da će Evropu u narednih 50 godina doći stotinu do dve stotine miliona ljudi - "klimatskih migranata" koji će napustiti jug sveta bežeći, pre svega, od ekonomskih posledica klimatskih promena.

On je rekao da je samo od 2000. do 2015. Srbija izgubila pet milijardi evra zbog posledica ekstremnih klimatskih uslova.

"Za Srbiju je to previše, i zato moramo da radimo na preventivi, na sprečavanju i ublažavanju posledica klimatskih promena", rekao je Trivan.

Istakao je da Evropska unija procenjuje da se u prevenciji na uložen jedan evro vrati šest evra.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side