Ministar Vulin: Modernizovana Gvozdika savremena haubica koja će ojačati našu vojsku
15.05.2020 Beograd

Ministar Vulin: Modernizovana Gvozdika savremena haubica koja će ojačati našu vojsku

Ministar Vulin: Modernizovana Gvozdika savremena haubica koja će ojačati našu vojsku Foto: Beta/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula
Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas konstrukcionim ispitivanjima gađanjem iz modernizovane samohodne haubice 122 mm "Gvozdika" na Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade", saopštilo je Ministarstvo odbrane.


"Kao što vidite, ovo je odlično artiljerijsko oruđe, a sa modernizacijom koju upravo radimo na njoj, koju ste mogli da vidite na ovom funkcionalnom modelu, 'Gvozdika' pokazuje da je izuzetno upotrebljiva, veoma korisna i da će još dugo, dugo sa modernizacijom, moći da služi u našoj Vojsci", rekao je ministar.

On je naveo da joj je povećan domet, ugrađen jedan od najsavremenijih sistema za upravljanje vatrom, u stanju je da dejstvuje sa položaja već nakon 20 sekundi od kako dođe na odgovarajući položaj i isto toliko vremena joj je potrebno da promeni položaj.

"Imate jedno moderno i savremeno sredstvo koje je neuporedivo jeftinije od sredstava istog kvaliteta kad bi bili kupovani od nekog sa strane", istakao je i dodao da ovo pokazuje da je "naša domaća pamet", jer modernizaciju sprovodi Vojnotehnički institut, konkurentna, prilagodljiva i korisna.

"Sa modernizacijom i naše raketne artiljerije, ali i sredstava kakva je 'Gvozdika', samo ćemo ojačati našu vojsku za daleko manje sredstava, nego kada bismo kupovali nešto novo", zaključio je Vulin.

Prema rečima pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića osnova modernizacije je novi navigacioni sistem koji donosi daleko veću brzinu zauzimanja elemenata za gađanje – za kraće vreme će se otvoriti vatra i izvršiti manevar putanje, a ubrzanje manevra putanje dovodi do istovremenog udara više projektila koje opaljuje jedno oruđe.

Potpukovnik Predrag Puhača iz Uprave za razvoj i opremanje istakao je da je Vojska Srbije izrazila potrebe za usavršavanjem artiljerijskih sredstava i doneta je odluka da se izvrši usavršavanje "Gvozdike" 122 mm 21.

"Dobili smo oruđe koje je pandan oruđima brigadne artiljerije koje se koristi u stranim armijama, uz minimalne troškove u odnosu na cenu novog oruđa", naglasio je Puhača, a prenosi Ministarstvo odbrane.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side