03.07.2017 | 18:30h ► 22:30h Beograd

Ministar prosvete Srbije najavio smenjivanje zbog sumnjivih rezultata male mature

Ministar prosvete Srbije najavio smenjivanje zbog sumnjivih rezultata male mature Foto: Beta/Ministarstvo prosvete
Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević naredio je hitan vanredni nadzor sprovođenja male mature u osnovnim školama čiji su učenici imali "sumnjivo dobre rezultate" na testovima iz srpskog jezika, matematike i na kombinovanom testu, pišu "Večernje novosti" u izdanju od utorka, 4. jula.

"Dobili smo prijave da su u nekim školama na jedan zadatak gotovo svi istovetno odgovorili, da deci nisu oduzimani mobilni telefoni, pa su slikali i slali zadatke i dobijali odgovore, da su nastavnici pomagali na samom ispitu", rekao je Šarčević.

Po navodima lista, prosvetni savetnici iz školskih uprava nenajavljeno su otišli u 28 osnovnih škola Raškog, Pčinjkog i Nišavskog okruga, odakle su odneli dokumentaciju o završnom ispitu.

Šarčević je najavio da će tamo gde se utvrdi da su prekršena pravila, biti velikih posledica po odgovorne - "od direktora škola do supervizora", kako iduće godine nikome ne bi palo na pamet da se bavi tim stvarima.

"Oni koji su krivi biće smenjeni ili će odgovarati pred disciplinskim komisijama", rekao je Šarčević i naveo da je Ministarstvo reagovalo na prijave savesnih dežurnih nastavnika.

Dodao je da će svaki slučaj biti detaljno analiziran kako ne bi nastradao neko ko nije kriv.

Rukovodilac Centra za ispite Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragana Stanojević kazala je da će do petka biti završena kontrola, posle čega će ubrzo kompletan izveštaj biti poslat u Ministarstvo prosvete.

 

Ministar prosvete Srbije s predstavnicima MMF i  Svetske banke o reformi

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević je danas u Beogradu razgovarao s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i predstavnicima Svetske banke o reformama prosvete koje bi trebalo da doprinesu i napretku Srbije.

"Vodili smo se idejom stvaranja jedinstvene platforme u saradnji s Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, uz pomoć koje smo već našli optimalna rešenja za funkcionisanje sistema", rekao je Šarčević, saopštilo je njegovo ministarstvo.

Dodao je da se efekti rada vide već sada i ako je očekivano vreme za prve rezultate septembar 2018. godine.

Šarčević je gose obavestio o aktivnostima Ministarstva za racionalizaciju prosvete, da je prvi korak optimizacije školskog prostora napravljen u Beogradu, a da se sa Svetskom bankom radi na projektu mreže škola u celoj Srbiji.

Misiju MMF-a koju predvodi Džejm Ruf boravi u Beogradu povodom sedmog razmatranja rezultata u sprovođenju aktuelnog stendbaj-aranžmana Srbije. Sagledavaju se obaveze dogovorene ekonomskim programom, i mere i rezultati ekonomske politike.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side