15.11.2014 Beograd

Ministar odbrane čestitao Dan Kopnene vojske

Ministar odbrane čestitao Dan Kopnene vojske Foto: Tanjug
Ministar odbrane Bratislav Gašić čestitao je pripadnicima Kopnene vojske 16. novembar - Dan tog vida Vojske Srbije.


"U godini u kojoj obeležavamo sto godina od početka Prvog svetskog rata i Kolubarske bitke, jedinice Kopnene vojske su uspešno izvršile postavljene zadatke iz sve tri misije Vojske Srbije", naveo je Gašić.

On je u čestitki objavljenoj na sajtu Ministarstva odbrane istakao i da su pripadnici Kopnene vojske postigli zapažene rezultate u obuci i održali zahtevani nivo operativnih sposobnosti.

"Sa ponosom ističem da ste u najtežim trenucima pružili nesebičnu pomoć građanima Srbije u spasavanju života i imovine tokom elementarnih nepogoda koje su zadesile našu zemlju", naveo je Gašić.

Ministar odbrane je izrazio uverenje da će pripadnici Kopnene vojske i u narednom periodu raditi odgovorno i posvećeno i biti nosilac razvoja Vojske Srbije u celini.

Kopnena vojska je najmasovniji i najstariji vid vojske, a njena organizacija, sastav, oružje i oprema prilagođeni su misijama i zadacima Vojske Srbije, pre svega za dejstva na kopnu.

Dan Kopnene vojske obeležava se 16. novembra u znak sećanja na isti datum 1914. godine kada je počela jedna od najznačajnijih bitaka u Prvom svetskom ratu - Kolubarska bitka.

Nosilac borbenih dejstava srpske vojske u toku te bitke bilo je jedanaest pešadijskih i jedna konjička divizija, podržane sa 426 artiljerijskih oruđa.

Komandant Kopnene vojske je general potpukovnik Aleksandar Živković, a komanda se nalazi u Nišu, gde će sutra pripadnici Kopnene Vojske obeležiti svoj dan.

U sastavu Kopne vojske su Prva, Druga, Teća i Četvra brigada, Specijalan brigada, Mešovita artiljerijska brigada, Rečna flotila, Treći i Peti bataljon vojne policije, 21. bataljon veze...

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side