22.06.2018 Priština

Ministar finansija Kosova odbio da primi platu sa povećanjem i retroaktivno

Ministar finansija Kosova odbio da primi platu sa povećanjem i retroaktivno Foto: printscr
Ministar finansija Kosova Bedri Hamza odbio je da primi platu sa povećanjem i retroaktivno od decembra prošle godine, kako je odlučila Vlada Kosova prošle nedelje.

Njegov savetnik Ljuljzim Rafuna je za Koha.net rekao da su povećanje plata odbili i savetnici ministra Hamze.

Na prošlonedeljnoj sednici kosovske vlade kada se odlučivalo o povećanju plata premijera, zamenika premijera, ministara, zamenika ministara i političkih savetnika u Vladi Kosova, Hamza je jedini glasao protiv zahtevajući da se sačeka sa usvajanjem zakona o platama kojim bi se usaglasila sva sporna pitanja.

Ustavni sud Kosova je na zahtev Samoopredelenja ocenio da nije u suprotnosti sa Ustavom odluka Vlade iz decembra 2017. godine o povećanju plata premijera i ministara, kao i njihovih zamenika.

Haradinaj je u decembra 2017. godine, 100 dana po stupanju na dužnost, udvostručio svoju i plate svojih najbližih saradnika, te je njegova plata sa 1.500 evra povećana na 2.950 evra.

Po toj odluci koja je bila suspendovana do odluke Ustavnog suda, pet zamenika premijera bi imalo plate od po 2.500 evra, ministri po 2.000, zamenici ministara po 1.150 evra, šef osoblja premijera 1.850 evra, a njegovog zamenik 1.400.

Šef kabineta premijera bi dobio 1.670 evra, dok bi politički savetnici premijera primali između 1.100 i 1.340 evra.

Povećanje plata premijeru, zamenicima i ministrima automatski povećava plate predsednika i sudija Vrhovnog suda, državnog tužioca, predsednika i sudija Apelacionog suda i predsednika i sudija osnovnih sudova, kao i tužilaca na tim nivoima, pošto su njihove plate zakonom vezane za plate premijera, zamenika premijera i ministara.

Premijer Haradinaj je reagujući na tu odluku ministra Hamze danas posle sednice vlade izjavio da to ne predstavlja neku vrednost i od ministra financija zatražio da bude veći vizionar i da pomogne u ubrzanju usvajanja zakona o platama.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 24.06.2018, 07:41h 'oće da bude drukčiji...

    "Ministar finansija Kosova odbio da primi platu sa povećanjem i retroaktivno..." ... - Jao! Jao! Pokvarenjak jedan! Hoće da se proglasi nezavisnim i drukčijim od drugih političara! Jao, jao - sram ga bilo!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side