27.07.2011 Beograd

Minimalne kazne lekarima Decedre

Minimalne kazne lekarima Decedre
Troje lekara privatne Klinike "Decedra" osuđeno je na po 15 meseci zatvora zbog nesavesnog lečenja Jelice Radović (19) koja je umrla nakon rutinske operacije čukljeva na toj klinici.

Prvi osnovni sud u Beogradu lekarima Slavku Tomiću, Oliveri Jeremić i Miodragu Stojanoviću izrekao je i dvogodišnju zabranu obavljanja lekarskog poziva.

Vlasnica "Decedre" Svetlana Sremčević osuđena je na godinu dana zatvora, uslovno na četiri godine, i izrečena joj je najstroža mera zabrane obavljanja bilo kakve delatnosti u zdravstvu od deset godina.

Sudija Ljudmila Miljković rekla je da su optuženi krivi za nesavesno lečenje i da su počinili teško delo protiv zdravlja ljudi a da je presuda zasnovana isključivo na osnovu mišljenja veštaka.

"Tokom suđenja bio je sporan uzrok smrti a veštaci su utvrdili da je Jelica Radović umrla od sepse i bili su jedinstveni u tom stavu.

Uzrok smrti je, prema tome, jasan za sud i zbog toga sud nije mogao doneti drugačiju odluku", rekla je Miljković.

Sudija je navela da su lekari krivi zbog neodgovarajućeg delovanja i neukazivanja odgovarajuće terapije pokojnoj Jelici Radović, iako im je jasno ukazivano na njeno loše stanje.

"Niste dali šansu Jelici", rekla je sudija optuženima i dodala da su veštaci utvrdili da bi Jelica Radović mogla da preživi da joj je na vreme ukazana odgovarajuća pomoć.

Za krivično delo nesavesno lečenje zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora.

Sudija je, takođe, navela da je Svetlana Sremčević kriva jer nije organizovala kliniku kako je trebalo.

"Sud smatra da vama zaista više nema mesta u zdravstvu i zato vam je izrečena maksimalna mera bezbednosti od deset godina vršenja bilo kakvih dužnosti u zdravstvu", rekla je sudija Ljudmila Miljković.

Ona je osuđena za nesavestan rad u službi za koji je maksimalna kazna tri godine zatvora.

Jelica Radović operisana je na klinici Decedra 5. septembra 2006. godine, a njeni roditelji su sutradan primetili da joj je loše, ali je ona tek 8. septembra prebačena prvo u Ginekološko-akušersku kliniku pa u Urgentni centar, gde je utvrđeno da ima sepsu.

Umrla je 9. septembra, četiri dana posle operacije čukljeva.

autor: MP izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side