31.01.2020 Paraćin

VideoMiloš Tomić: Zakon nalaže odbranu od stogodišnjih voda

Miloš Tomić: Zakon nalaže odbranu od stogodišnjih voda Foto: Novi magazin
Mi stari Paraćinci volimo ovaj most, odrasli smo pored njega, ali neminovno je podizanje svih sedam mostova na toku Crnice kroz Paraćin, kazao je za Novi magazin vođa projekta zaštite Paraćina od poplava Miloš Tomić.

*Iza vas je, što i čitaoci i gledaoci vide, glavni most na Crnici, preciznije, most koji je bio izgrađen pre sadašnjeg u centru grada.

Tako je, most koji je na slici iza mene izgrađen je 1920. na mestu gde je nekada bio drveni most. Ovaj most je bio veoma dobar, lep, za ono doba moderan, a i odgovarao je tadašnjim zahtevima odbrane od poplava i služio je dugo, vidite i sami da je i korito bilo uređeno prema tadašnjim standardima jer ovde se uvek vodilo računa o zaštiti grada, okoline i pre svega ljudi. Tih godina i decenija dok je stari most bio na Crnici imali smo i velikih poplava, jedna je bila 1969, slična onoj iz 2014, pa je most osamdesetih godina zamenjen novim, koji je sada u centru grada.

Međutim, prema procenama stogodišnjih voda – na osnovu čega se po zakonu grad štiti – i analize koju je uradio Institut “Jaroslav Černi” posle poplave 2014, propusna moć nije dovoljna jer most je projektovan na visini koja omogućava protok 160 kubnih metara u sekundi, a potrebno je još 80 kubika, koliko je doteklo 2014.

Mi stari Paraćinci volimo ovaj most, odrasli smo pored njega, ali neminovno je podizanje svih sedam mostova na toku Crnice kroz Paraćin. Ukoliko to ne uradimo rizikujemo da grad ponovo bude poplavljen.

 

*Pretpostavljam da će novi mosti, a posebno ovaj, izgledati drugačije, biti lučni?

Da, mora se naći rešenje da ne smetaju saobraćaju, a da istovremeno mogu da obezbede potreban protok vode. Konstrukcija mosta moraće da bude takva da praktično obezbedi dvostruku propusnu moć od sadašnje.

 

*Zar to nije moglo da se reši produbljivanjem korita reke?

Projekat zaštite obuhvata sve poznate modele i jedan od elemenata jeste i produbljivanje i širenje korita. Ali ovo je ravnica, Crnica se uliva u veliku Moravu i ona je reper – ne možete povećavati dubinu korita Crnice koliko vi hoćete jer voda radi po principu spojenih sudova. Od kraja grada samo je nekoliko kilometara do ušća i vezani smo za Veliku Moravu?

 

*Praktično, ako se previše izdubi korito Crnice, voda ne bi išla u Moravu nego bi se iz nje prelivala nazad, promenila tok, ako dobro shvatam?

Mi zavisimo od propusne moći Velike Morave i 2014. smo imali sreću što ona nije previše rasla. Da je i njena voda bila veća, vraćala bi se u Crnicu.

Da bismo se zaštitili, uradili smo novu kinetu u gradu, širu i dublju od ranije. Interesantno je da smo dok smo radili naišli i na drvene stubove koji su držali prvi most i te delove čuvamo u muzeju kao zanimljivost. Sada je kineta spuštena za metar dubine i na deset metara širine i sasvim je dovoljna za predviđenu količinu vode.

S leve i desne strane obale ostaje deo zemljišta do novih nasipa. Prema najnovijim saznanjima, važno je ne betonirati sve, ostaviti zemljište koje upija višak vode i obezbeđuje prehranu biljnom i životinjskom svetu. Ako imate samo betonsko korito manja je propusna moć jer zemlja upije deo viška, gde će biti zeleni pojasevi u redovnom vremenu.

To je bitno i iz estetskih razloga, ali i zbog efekta staklene bašte – kad imate samo beton veliko je zagrevanje.

 

*Šta će biti ako stignu velike vode pre zamene mostova koja će početi u drugoj polovini ove godine?

Mi smo pri kraju realizacije ove faze koja je obuhvatila i mobilnu opremu. Ovaj projekt je već pri kraju u smislu glavnih radova. Obaloutvrde su na 10.800 metara sa obe strane reke. Tamo gde je moglo da se tok uredi zemljanim nasipima, to je urađeno, kroz grad smo radili obalne zidove. Prvi predlog je bio da se podignu ograde, zidovi visoki dva metra.

 

*Kako bi se tu uklopili mostovi?

Nikako, to je bilo nemoguće rešenje. Dorađen je projekat spuštanjem korita i uređenjem kinete, uz dislokaciju obalnih zidova gde je to moguće. Obalni zidovi su sada visoki metar.

 

 

*Mobilna oprema je jedna od najvećih nepoznanica, šta je to? Kako se i kada montira?

Važno je ponoviti da je Crnica bujični tok i da do grada stiže za tri, četiri sata. To znači da imamo najviše toliko vremena da se zaštitimo. Jedan o elemenata zaštite je mobilna oprema koja se mora postaviti za manje od tih nekoliko sati.

Mobilnu opremu čine ploče od posebne specijalne plastike, koje se u slučaju opasnosti ubacuju u žlebove u zidovima i učvršćuju potpornim stubovima.

Bilo je pitanje zašto mobilna oprema nije planirana na čitavom toku koji je uređivan. To je nemoguće na nekim delovima, a na nekim besmisleno. Stubovi su aluminijumski.

 

*Imali ste i pokaznu vežbu za neverne Tome i donatore?

Da, prošle godine u oktobru na delu obale kod hotela imali smo vežbu postavljanja mobilne opreme kojoj su prisustvovali i ljudi iz EU, a u decembru smo imali zatvaranje između dva hotela, na najdužem delu, gde se na taj način štiti obala. Imali smo odlične rezultate; za 33 minuta na toj lokaciji postavljene je oprema plus desetak minuta za dovoženje.

Za odbranu su zadužene Srbijavode, one prave plan, a mi učestvujemo kao Štab za vanredne situacije. Da bismo mogli da reagujemo na vreme, obučili smo ljude iz javnih preduzeća, pre svega Vodovoda i JKP Paraćin. Tokom vežbe pokazali su se spremnim za svaku situaciju.

 

*Opremljeni su kako treba za intervencije?

Naravno, oni imaju posebnu odeću.

 

*Šta još podrazumeva obuka?

Recimo, kako reagovati ako su parkirana vozila dok nailazi poplavni talas. Morate da omogućite dolazak kamiona s mobilnom opremom na mestima gde se ona postavlja, a u krajnjoj liniji i da zaštitite imovinu ljudi, te automobile.

 

*Gde je smeštena mobilna oprema?

Sada je u bivšoj kasarni, ali u dogovoru samo sa Srbijavodama da se urede dve lokacije, sa obe strane reke, prostor gde će biti smeštena mobilna oprema. Važno je da skladišta budu na pristupačnim lokacijama.

Najvažnije je, posle svega, da se po dosadašnjem iskustvu pokazalo da možemo brzo reagovati.

 

Pogledajte intervju:

 

*Prilog je deo projekta “Odbrana od poplava, ulaganje u život i imovinu građana Paraćina”, koji se sufinansira sredstvima Opštine Paraćin. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne održavanju nužno stavove organa koji sufinansira projekat

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dvoje državljana Srbije sa kruzera u Japanu zaraženo koronavirusom Dvoje državljana Srbije sa kruzera u Japanu zaraženo koronavirusom

  Dvoje državljana Srbije, članovi posade broda "Dajmond prinses" u Japanu, testirano je pozitivno na koronavirus, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

 • Grigorije: Nisam tražio intervju za Blic, ne govorim ništa ako me niko ne pita Grigorije: Nisam tražio intervju za Blic, ne govorim ništa ako me niko ne pita

  Vladika Grirorije kazao je da nije tražio intervju za list Blic, koji nije objavljen u nedelju kako mu je rečeno iz te redakcije, i da on "ne govori ništa, ako ga niko ne pita".

 • Prvanović Bujoševiću: Odgovorni ste građanima, ne Vučiću Prvanović Bujoševiću: Odgovorni ste građanima, ne Vučiću

  Naučni saradnik Instituta za fiziku i prvi na listi potpisnika apela akademske zajednice za promenu uređivačke politike Radio televizije Srbije, Slobodan Prvanović poručio je generalnom direktoru te medijske kuće da ga "građani podsećaju da je odgovoran javnosti i gledaocima, a ne političkim interesima vlasti", kao i da je "razlog postojanja medija - javni interes, a ne lični interes, Vaš i Aleksandra Vučića".

 • Lončar: Apsolutno nema mesta za paniku zbog koronavirusa Lončar: Apsolutno nema mesta za paniku zbog koronavirusa

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da apsolutno nema razloga za paniku zbog koronovirusa, kao i da država čini sve što struka nalaže, ali i da građani treba da urade i ono što je do njih.

 • Sutra oblačno s kišom, na planinama sneg Sutra oblačno s kišom, na planinama sneg

  U Srbiji će sutra biti oblačno sa kišom i pljuskovima, prvo na severu a do kraja dana i u ostalim krajevima, saopštio je RHMZ. Na visokim planinama sneg.

 • Šinković: Političari misle da zlatna ribica ima duže pamćenje od građana Šinković: Političari misle da zlatna ribica ima duže pamćenje od građana

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Norbert Šinković izjavio je danas da je "bahatost" potez ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji je juče u Nišu novinarima koji su ga pitali kada će biti doneta odluka o eventualnom razrešenju dekana tri niška fakulteta, što je najavio prošle godine, odgovorio da "nisu normalni" i odgurnuo mikrofon televizije N1.

 • Zatvoren još jedan bazen u Novom Sadu, Vučević traži ostavku direktora Spensa Zatvoren još jedan bazen u Novom Sadu, Vučević traži ostavku direktora Spensa

  Gradske vlasti u Novom Sadu zatvorile su danas još jedan bazen zbog sumnje da voda nije zadovoljavajućeg kvaliteta, saopšteno je danas.

 • Naučnice u Srbiji: Da li je nauka ženskog roda? Naučnice u Srbiji: Da li je nauka ženskog roda?

  Žene su u visokoobrazovnim i naučnim institucijama, a to podrazumeva da se njihov društveni i ekonomski status vrednuje na ravnopravan način, ali njihovo pozicioniranje nije isključivo problem rodne ravnopravnosti već rodne vidljivosti i predstavljanja na putu javnog integriteta. Iako su znanje, moć znanja i dostignuća neosporni, one se u javnom diskursu izostavljaju i obezvređuju pod uticajem tradicionalnih obrazaca rodnih uloga. O položaju žene-naučnice raspravljano je u SANU na trodnevnom naučnom skupu.

 • Pešić: Apsurdno napadati jedina dva čoveka koja su pobedila Vučića Pešić: Apsurdno napadati jedina dva čoveka koja su pobedila Vučića

  Komentarišući vest da će gradonačelnik Šapca izaći na lokalne izbore a da je predsednik opštine Paraćin blizu takve odluke, sociološkinja Vesna Pešič je trenutnu situaciju nazvala apsurdnom, u kojoj "treba da bacamo drvlje i kamenje na jedina dva čoveka koja su pobedila Vućića".

 • Amfilohije: Hvala Vučiću na dobroj volji, ali neka novac ode na Kosovo Amfilohije: Hvala Vučiću na dobroj volji, ali neka novac ode na Kosovo

  Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da je od srca zahvalan srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću zbog najave da će pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori da plati poreski dug, ali da moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.

 • Dačiću dodeljena Hilandarska spomenica Dačiću dodeljena Hilandarska spomenica

  Šef diplomatije Ivica Dačić je tokom boravka u Solunu, gde je učestvovao na ministarskom sastanku koji je organizovao ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendias, posetio Hilandarsku kuću, gde se sastao sa predstavnicima manastira Hilandara, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side