Milojević: VSS napravio verziju novog Pravilnika za izbor sudija
30.12.2017 Beograd

Milojević: VSS napravio verziju novog Pravilnika za izbor sudija

Milojević: VSS napravio verziju novog Pravilnika za izbor sudija Foto: pixabay.com
Predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva (VSS) Dragomir Milojević izjavio da je VSS napravio radnu verziju novog Pravilnika o izboru sudija koje se prvi put biraju na tu funkciju, a koja će biti završena posle praznika.

Ustavni sud je pre oko nedelju dana, prihvatio incijativu Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA) i Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti na osnovu koje je počeo da ispituje zakonitost Pravilnika.

Ustavni sud je doneo i privremenu meru koja je onemogućila dalji izbor sudija.

Milojević je za današnje "Večernje novosti" rekao da očekuje da će izbor sudija i rad pravosuđa biti odblokiran posle praznika.

On je istakao da izveštaji koje dostavljaju predsednici sudova, pokazuju da su sudije koje su po spornom Pravilniku birane poslednjih godina, "izabrane među najboljima".

"Svesni smo da Venecijanska komisija i EU insistiraju da ulaz u pravosuđe bude sa Pravosudne akademije, ali imamo više od 1.000 sudijskih i tužilačkih pomoćnika koje ne možemo da zanemarimo", izjavio je Milojević.

AKPA je zamerila i što se pitanja za test iz redova sudijskih i tužilačkih pomoćnika mesecima stajala na sajtu VSS-a.

"Voleo bih da sve sudije znaju odgovore na 200 pitanja iz krivičnog, građanskog, upravnog, prekršajnog ili trgovinskog prava, koja su objavljena na sajtu. Za sebe mogu da kažem da ja ne znam sve odgovore. Ukoliko ih kandidati nauče, siguran sam da će biti dobre sudije. Pritom, reč je o sudijskim pomoćnicima od kojih neki rade i po 10 godina kao saradnici u sudu. Pojedinci su uradili više odluka nego neke sudije", rekao je Milojević.

Milojević je takođe rekao da će VSS uputiti dopis Skupštini kojim povlači prethodno podnete predloge za sudije Privrednog suda u Beogradu i Upravnog suda.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side