Milojević: Srbija zasluje malo više standarde za pravosuđe
16.10.2018 Beograd

Milojević: Srbija zasluje malo više standarde za pravosuđe

Milojević: Srbija zasluje malo više standarde za pravosuđe Foto: prtscr ytb
Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Miljević izjavio je povodom konačne verzije ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa da je tačno da je njima ispoštovan minimum evropskih standarda i da je zato Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje, ali da Srbija kao zemlja sa dugom pravnom tradicijom zaslužuje "malo više standarde".

Milojević je, za "Večernje novosti" od srede, kazao da bi sudije bile zadovoljne predloženim rešenjem kada bi broj sudija i tužilaca u kolektivnim telima bio veći od istaknutih pravnika.

"Dest članova VSS je diskutabilno, jer ni u jednom kolektivnom organu, čak ni u vrhu društva ribolovaca nije paran broj", ukazao je Milojević.

On je kazao da je sudstvo drastično povećalo efikasnost, obzirom da svake godine sudovi dobiju oko 1,8 miliona novih predmeta, a starih predmeta ima oko 800.000, ali je kritikovao specijalne sudove za organizovani kriminal i ratne zločine.

"Kada su formirana posebna odeljenja Višeg suda u Beogradu, data su im zakonski alati da postupci kraće traju, to se međutim nije desilo... I dalje imamo nerešenih optužnica koje su stupile na pravnu snagu pre 2010. godine", kazao je Milojević.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side