18.05.2018 Beograd

Mihajlovićeva: U Srbiji do početka maja ubijeno više od 20 žena u porodičnom nasilju

Mihajlovićeva: U Srbiji do početka maja ubijeno više od 20 žena u porodičnom nasilju Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade
Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da će se založiti za osnivanje nadzornog tela za praćenje ubistva žena u prodičnom i partnerskom nasilju, i upozorila da je u Srbiji u prva četiri meseca ove godine ubijeno više od 20.

"Za poslednjih 10 godina ubijeno je više od 350, a 21 u prva četiri meseca ove godine. To je poražavajući podatak", rekla je Mihajlović i pozvala žene i da prijave i svaki šamar.

Nadzorno telo bi, kako je navela pažljivo analiziralo i identifikovalo propuste u zaštiti, sa ciljem da se poboljšaju i dalje razvijaju preventivne mere.

Mihajlović je izjavila da bi to telo svakog 18. maja, na Dan sećanja na žene žrtve nasilja objavljivalo izveštaj koji bi sadržao broj femicida, razvrstan prema starosti i polu žrtve i ubice, relaciji između žrtve i ubice, kao i informacije o kaznama i sankcijama za ubicu.

"Na današnji dan, kada se sećamo žena ubijenih u porodičnom i partnerskom nasilju, važno je da pozovemo sve da ne okreću glavu pred nasilnicima i vidimo šta još možemo da uradimo da nasilje sprečimo", izjavila je Mihajlović ;povodom obeležavanja 18. maja - Dana sećanja na žene žrtve nasilja.

Prema njenim rečima, zadatak tog tela bio bi i podizanje svesti o femicidu i drugim formama muškog nasilja prema ženama, kao i jačanje akcija za prevenciju i smanjenje neodgovarajućeg medijskog izveštavanja o ovim pojavama.

"Moja poruka svim ženama je da ne trpe nijedan šamar, da prijave nasilnika. Pored toga, moramo raditi više na prevenciji nasilja, a najdelotvorniji put je ako krenemo od najmlađih, zato je važno raditi sa decom još od vrtića, osnažiti porodična savetovališta, organizovati edukacije na lokalu, uključiti medije", rekla je ona.

Dodala je i da ne želi da se dogodi da sada, kada je vraćeno poverenje u institucije i kada su žene ohrabrene da prijave nasilje, neki pojedinac ne uradi dobro posao i da zbog toga žene izgube poverenje u ceo sistem.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side