08.01.2018 | 10:48h ► 12:18h Beograd

Mihajlovićeva: Kosovo nije tema na kojoj će Amfilohije deliti ljude na patriote i izdajnike

Mihajlovićeva: Kosovo nije tema na kojoj će Amfilohije deliti ljude na patriote i izdajnike Foto: Beta / Miloš Miškov
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohija Radovića oko pitanja Kosova ne treba da deli ljude na patriote i izdajnike, već da je Kosovo tema oko koje treba svi da se okupe kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

Mitropolit Amfilohije je tokom vikenda izjavio da se boji da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića "vodi izdaji Srbije i Kosova" i dodao ; da je "Apel za odbranu Kosova i Metohije", napisan "zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave".

Zorana Mihajlović je u saopštenju navela da je Vučić "poslednji čovek u Srbiji kome ;se može reći da ne vodi račina o Kosovu i našim građanima koji tamo žive".

"Predsednik Vučić ima veliku podršku građana za evropsku politiku i politiku mira i regionalne saradnje koju sprovodi i od nje neće odustati. Predsednik se, kako je već nekoliko puta rekao, neće mešati u crkvene stvari, kao što ni mitropolit Amfilohije neće voditi državnu politiku Srbije", rekla je ona.

Mihajlovićeva je navela i da očekuje da će se, kako se unutrašnji dijalog bude bližio kraju, pojačavati napadi nacionalista na Vučića.

Na Amfilohijevu izjavu reagovao je danas i generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković koji je istakao da mitropolit govori "nešto što nikako ne odražava duh srpskog pravoslavlja".

"O izjavama Amfilohija Radovića bih mogao da govorim satima. Šta drugo da očekujete od čoveka koji je Vučić dva puta držao opelo, on se čovek bavi vradžbinama i nečemu što nije duh pravoslavlja", rekao je Selaković za RTS i dodao da predsednik neće nastaviti politiku "dodvoravanja Radoviću, Gligoriju i sličnima".

Selaković, koji je bivši ministar pravde, rekao je da su Vučićevi prethodnici i njihova politika smanjili broj Srba u Crnoj Gori, a da je Vučićeva politika dovela do povećanja broja Srba na Kosovu.

Na izjavu mitropolita osvrnuo se jutros i direktor Vladine kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Đurić koji je ocenio da se Amfilohije odavno prestao da se bavi crkvenim pitanjima i "zagazio u blato srpske, opozicione politike".

"Ovom izjavom mitropolit Amfilohije je održao opelo svom crkvenom pozivu i svrstao se u red političara", rekao je Đurić za televiziju Pink.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 8.01.2018, 15:38h Алекс (1)

    Оставите се парола! Изјасните се: јесте ли за промену Устава Р. Србије и потписивање свеобухватног, правно обавезујућег споразума са властима у Приштини?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side