Mihajlović: Žene u Srbiji i dalje manje plaćene od muškaraca, razlika između 11 i 16 odsto
04.11.2019 Beograd

Mihajlović: Žene u Srbiji i dalje manje plaćene od muškaraca, razlika između 11 i 16 odsto

Mihajlović: Žene u Srbiji i dalje manje plaćene od muškaraca, razlika između 11 i 16 odsto Foto: Novi magazin/ Ivan Šepić
Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je danas da su žene u Srbiji za isti posao i dalje manje plaćene od muškaraca i da ta razlika iznosi između 11 i 16 odsto.

Mihajlović je povodom Dana jednakih zarada poručila da su nejednakosti i razlike i dalje prisutne, posebno u platama, uprkos tome što fakultete većinski završavaju žene.

"Žene su uglavnom angažovane na manje plaćenim poslovima, kao što su administracija, tekstilna ili prehrambena industrija, dok ih među inženjerima i u IT sektoru, koji su najplaćeniji, ima malo", rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju njenog kabineta.

Prema njenim rečima, žene su takođe te koje duplo više rade kod kuće, brinući o domaćinstvu, deci i starijima, te su prinuđene da izlaze sa posla i sprečene da se dodatno usavršavaju.

Navela je da 67,9 odsto žena, a 11,5 odsto muškaraca kuva i obavlja poslove u domaćinstvu svakog dana, dok brigu o deci i starijima preuzima 41,2 odsto žena i 29,5 odsto muškaraca.

Kazala je da je važno da se žene ohrabre da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja i da za svoj rad budu plaćenije, kao i da se promoviše uloga očeva u odgajanju dece i ravnopravno roditeljstvo.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side