25.09.2018 Beograd

Mihajlović: Žene na selu ne žive dobro, ali imaju podršku države

Mihajlović: Žene na selu ne žive dobro, ali imaju podršku države Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade / MO
Žene u seoskim područjima ne žive dobro, ali imaju podršku države kroz projekate za unapređenje njihovog položaja, kazala je danas ministarka u Vladi Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Vlade Srbije je saopštila da je Mihajlović danas posetila koloniju tkalja u Staparu kod Sombora i ocenila da su takvi projekti važni za ekonomsko jačanje žena i za "spajanje nacionalnog identiteta sa potrebama moderne Srbije".

Tkačka kolonija u Staparu kod Sombora je tradicionalna manifestacija koja se održava četvrti put. Cilj je očuvanje kulturnog nasleđa Vojvodine u službi ekonomskog jačanja žena i revitalizacije autentičnih lokalnih proizvoda kakav je staparski ćilim koji je 2016. zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro.

Tkačku koloniju su danas posetili i pokrajinski premijer Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i predstavnici diplomatskog kora.

Ministarka je navela da je kroz projekat "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima" zaposleno 498 žena i dodala da se "na tome nećemo zaustaviti".

U saopštenju se navodi da je okviru tog projekta radovima žena ukrašen salon u zgradi Vlade Srbije i da se njihovi proizvodi daju kao pokloni stranim zvaničnicima.

U tom projektu učestvuju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, NALED i Etno-mreža.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side